На данашњи дан упокојио се патријарх српски Иринеј

20.11.2021. 08:59
0
ИЗВОР: СРНА

Његова светост патријарх српски Иринеј /Гавриловић/ упокојио се на данашњи дан прошле године у Војној ковид болници "Карабурма" у Београду од посљедица вируса корона.

Патријарх Иринеј је рођен 27. августа 1930. године у дому Здравка и Милијане Гавриловић из села Видове код Чачка. На крштењу је добио име Мирослав.

У родном селу завршио је основну школу, Гимназију у Чачку, а Богословију у Призрену, да би затим дипломирао на Богословском факултету у Београду.

По завршетку војне службе постављен је за професора Призренске богословије. Прије ступања на дужност професора октобра 1959. године у манастиру Раковици је примио монашки чин од патријарха српског Германа и тада је добио монашко име Иринеј.

На дан Свете Петке исте године у Цркви Ружици на Калемегдану рукоположен је у чин јеромонаха. Док је као професор службовао у Призренској богословији упућен је на постдипломске студије у Атину.

За управника Монашке школе у манастиру Острогу постављен је 1969. године, одакле се враћа у Призрен на мјесто ректора славне Богословије.

Са те дужности је 1974. изабран за викара патријарха српског са титулом епископа моравичког. За епископа нишког изабран је 1975. године гдје се налазио до избора за патријарха српског, наслиједивши упокојеног патријарха Павла.

Био је више пута члан Светог архијерејског синода Српске православне цркве.

На Светом архијерејском сабору СПЦ 22. јануара 2010. године изабран је за Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског.

Сахрањен је прошле године 22. новембра у крипти Храма Светог Саве.

Коментари 0
Повезане вијести
Четири године од смрти доктора Лазе: Илиџа памти своје јунаке (ФОТО) Четири године од смрти доктора Лазе: Илиџа памти своје јунаке (ФОТО)
Доктор Миодраг Лазић - анђео спаса за Србе преко Дрине Доктор Миодраг Лазић - анђео спаса за Србе преко Дрине
Сјећање на великoг Бранкa Ћопићa Сјећање на великoг Бранкa Ћопићa
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    13h 8m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    22h 0m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    15h 51m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    10h 43m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    19h 36m
    0