Na dva studijska programa licenciran novi smjer – Digitalna transformacija

17.03.2021. 15:04
0
IZVOR: paljanskenovosti.ba

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Radomir Božić rekao je da je resorno ministarstvo na studijskim programima Ekonomija i Turizam i hotelijerstvo licenciralo novi smjer Digitalna transformacija, koji je uvršćen u nastavni plan od tekuće 2020/2021. akademske godine.

Dekan Božić istakao je da će se studenti prvog ciklusa studija odlučivati za ovaj smjer na trećoj godini, dok će prve dvije slušati sa ostalim studentima.

- Očekujemo da će ovaj smjer povećati interesovanje maturanata za studij na Ekonomskom fakultetu u Palama i da će se to interesovanje odraziti i na upis studenata - dodao je prof. dr Božić.

On je naveo da je, kao nastavak novog smjera, na drugom ciklusu studija pokrenut i Studijski program Projektni menadžment i digitalna transformacija, te istakao da za ovaj studijski program očekuju interesovanje i Ekonomskog, ali i srodnih fakulteta.

- Očekujemo da ćemo uspjeti da i na prvom i na drugom ciklusu studija, kada su u pitanju novi studijski programi, ponudimo našim studentima jedno interdisciplinarno obrazovanje, po modelu po kojem to u nekom respektabilnom okruženju obezbjeđuje Fakultet obrazovnih nauka u Beogradu. Biće to, dakle, jedna kombinacija ekonomije, menadžmenta i informacionih tehnologija, koja priprema  mlade ljude da budu uspješni u razvoju svojih karijera u uslovima primjene informaciono – komunikacione tehnologije, kao i društva ekonomija zasnovanih na saznanju - rekao je dekan Božić.

On je rekao da je zadovoljan upisom studenata u tekućoj akademskoj godini, jer je na prvom ciklusu studija upisano njih 80, a na drugom 50 studenata.

- Naša procjena i procjena Univerziteta jeste da je takvom upisu, jednim dijelom, doprinijela i strateška odluka Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva da su prvoupisani studenti upisani na teret budžeta i mi im se ovom prilikom zahvaljujemo na razumijevanju, a očekujemo da će se takva praksa i politika nastaviti i ubuduće - naveo je Božić.

Na Ekonomskom fakultetu u Palama počela je nastava "uživo" na svim godinama prvog ciklusa studija, koja se odvija uz poštovanje svih propisanih mjera zaštite od virusa korona.

- Mi smo u drugom semestru prošle godine, nakon što su se stekli uslovi u skladu sa odlukama resornog ministarstva i Univerziteta, te zimskom semestru tekuće akademske godine, imali nastavu uživo, zahvaljujući prostoru koji imamo i spremnosti naših studenata koje smo anketirali, kao i zaposlenih, da pohađaju nastavu uživo. Naravno da ćemo pratiti razvoj situacije i nadamo se da, uz preduzimanje ovih mjera, nećemo biti generator rizika i za naše studente i za naše zaposlene i da ćemo uspjeti da realizujemo nastavu i dalje. Ukoliko se sutuacija zakomplikuje i dobijemo drugačije preporuke i instrukcije, moraćemo se prilagođavati kao i svi - naveo je dekan ovoga fakulteta.

Od početka nastave u drugom semestru akademske 2020/2021. godine, na Ekonomskom fakultetu nije registrovan nijedan novi slučaj zaraze virusom korona ni među studentima ni među nastavnim osobljem.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima
Ekipa OŠ „Srbija“ prva na takmičenju iz oblasti saobraćaja i vještine u vožnji biciklom (FOTO) Ekipa OŠ „Srbija“ prva na takmičenju iz oblasti saobraćaja i vještine u vožnji biciklom (FOTO)
Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    14h 46m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    13h 41m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    8h 29m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    9h 35m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    18h 3m
    0