Na pomolu novo poskupljenje kafe

30.05.2023. 08:20
1
IZVOR: glassrpske.com

Smanjen prinos kafe u Brazilu, jednom od najvećih svjetskih uzgajivača, mogao bi da, prema riječima proizvođača u Srpskoj, dodatno zakuva situaciju i dovede do poskupljenja ove sirovine i do deset odsto.

Cijena kafe na svjetskim berzama ne prestaje da divlja, zbog čega su ugostitelji i proizvođači mljevene kafe u Srpskoj u nekoliko navrata korigovali cjenovnike.

U BiH je od početka godine do kraja aprila najviše kafe, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), stiglo upravo iz Brazila, gdje uzgajivači trenutno imaju manje prinose zbog suše. Osim iz Brazila velika količina kafe na tržište BiH stiže i iz Indije, Italije, ali i Vijetnama, gdje su uzgajivači prijavili najslabiju žetvu u posljednje četiri godine, nakon što su se farmeri fokusirali na sadnju profitabilnijih usjeva da bi se izborili sa rastućim troškovima đubriva.

Da situacija na svjetskom tržištu kafe nije nimalo sjajna potvrdio je i vlasnik firme “Fabrika coffee” iz Banjaluke Dario Brkić, koji je za “Glas Srpske” rekao da, ako u narednih deset dana ne padne kiša u Brazilu, u Srpskoj se može očekivati novo poskupljenje ovog proizvoda.

- Cijene u ugostiteljskim objektima za sada nećemo dirati, jer smo ih povećali prije dva mjeseca, ali do skoka bi moglo doći na kilogramu kafe u maloprodaji i to za deset odsto - rekao je Brkić i dodao da sve ukazuje na to da će zbog suše u Brazilu cijena kafe skočiti na svjetskoj berzi.

Prema njegovim riječima, kilogram domaće mljevene kafe u Srpskoj trenutno se kreće od 13 do 16 KM, dok je za kilogram espresa potrebno izdvojiti 30 maraka.

Direktor pržionice kafe “Minea” iz Gradiške Momčilo Banjac rekao je da je tržište kafe nestabilno te da se situacija gotovo mijenja iz dana u dan.

- Borimo se da zadržimo ovu cijenu iako teško poslujemo. Sve se nadamo da će kafa na berzi biti povoljnija, mada je nemoguće bilo šta predvidjeti - kazao je Banjac.

Dodao je da je kilogram kafe iz njegove pržionice već neko vrijeme 18 maraka, a sirovina im stiže iz Brazila.

Predsjednik Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva Republike Srpske “Horeka” Dalibor Šajić tvrdi da je, iako kafa na svjetskom tržištu prati trend poskupljenja ostalih proizvoda, njena cijena u lokalima prilagođena potrošačkoj korpi stanovnika.

On smatra da prostora za poskupljenje šoljice ovog crnog napitka ima.

- U Sarajevu je kafa trenutno između četiri i pet maraka, dok je kod nas u Banjaluci od dvije do dvije i po KM. Mi htjeli to ili ne, moraćemo dizati cijene kafe - rekao je Šajić ističući da na cjenovnik u ugostiteljstvu ipak najviše utiče lokacija i vrsta objekta.

Izvoz i uvoz

Prema podacima UIO BiH u prva četiri mjeseca ove godine uvezeno je 6,29 miliona kilograma kafe u vrijednosti od 43,91 milion maraka. U istom periodu lani uvezena su 6,62 miliona kilograma kafe u vrijednosti od oko 44,40 miliona KM. Prema njihovim podacima, BiH je za četiri mjeseca ove godine izvezla 12.377 kilograma kafe u vrijednosti od 179.428 KM.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Volšeban 30.05.2023. 09:13
  Poskupi sve samo kafu ne diraj..
Povezane vijesti
Advokatski ispit u Srpskoj poskupio 350 odsto Advokatski ispit u Srpskoj poskupio 350 odsto
Turbulencije na tržištu dižu cijenu kafe Turbulencije na tržištu dižu cijenu kafe
Februarske cijene veće za 0,5 odsto od januarskih Februarske cijene veće za 0,5 odsto od januarskih
Najčitanije
 • Dječaku iz Istočnog Sarajeva spašena ruka brzom reakcijom ljekara KCUS-a
  19h 22m
  11
 • Saslušan sveštenik sa Pala: Sumnja se da je prodavao lažne diplome "po povoljnoj cijeni"
  16h 13m
  2
 • Identifikovana lica koja se dovode u vezu sa nanošenjem povreda licu u Istočnom Novom Sarajevu
  21h 17m
  1
 • U PU Istočno Sarajevo saslušana tri lica zbog prodaje i kupovine diploma
  20h 4m
  4
 • Pale: Uhapšeni osumnjičeni za izazivanje požara
  20h 52m
  0