На помолу ново поскупљење кафе

30.05.2023. 08:20
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Смањен принос кафе у Бразилу, једном од највећих свјетских узгајивача, могао би да, према ријечима произвођача у Српској, додатно закува ситуацију и доведе до поскупљења ове сировине и до десет одсто.

Цијена кафе на свјетским берзама не престаје да дивља, због чега су угоститељи и произвођачи мљевене кафе у Српској у неколико наврата кориговали цјеновнике.

У БиХ је од почетка године до краја априла највише кафе, према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО), стигло управо из Бразила, гдје узгајивачи тренутно имају мање приносе због суше. Осим из Бразила велика количина кафе на тржиште БиХ стиже и из Индије, Италије, али и Вијетнама, гдје су узгајивачи пријавили најслабију жетву у посљедње четири године, након што су се фармери фокусирали на садњу профитабилнијих усјева да би се изборили са растућим трошковима ђубрива.

Да ситуација на свјетском тржишту кафе није нимало сјајна потврдио је и власник фирме “Фабрика цоффее” из Бањалуке Дарио Бркић, који је за “Глас Српске” рекао да, ако у наредних десет дана не падне киша у Бразилу, у Српској се може очекивати ново поскупљење овог производа.

- Цијене у угоститељским објектима за сада нећемо дирати, јер смо их повећали прије два мјесеца, али до скока би могло доћи на килограму кафе у малопродаји и то за десет одсто - рекао је Бркић и додао да све указује на то да ће због суше у Бразилу цијена кафе скочити на свјетској берзи.

Према његовим ријечима, килограм домаће мљевене кафе у Српској тренутно се креће од 13 до 16 КМ, док је за килограм еспреса потребно издвојити 30 марака.

Директор пржионице кафе “Минеа” из Градишке Момчило Бањац рекао је да је тржиште кафе нестабилно те да се ситуација готово мијења из дана у дан.

- Боримо се да задржимо ову цијену иако тешко послујемо. Све се надамо да ће кафа на берзи бити повољнија, мада је немогуће било шта предвидјети - казао је Бањац.

Додао је да је килограм кафе из његове пржионице већ неко вријеме 18 марака, а сировина им стиже из Бразила.

Предсједник Удружења послодаваца туризма и угоститељства Републике Српске “Хорека” Далибор Шајић тврди да је, иако кафа на свјетском тржишту прати тренд поскупљења осталих производа, њена цијена у локалима прилагођена потрошачкој корпи становника.

Он сматра да простора за поскупљење шољице овог црног напитка има.

- У Сарајеву је кафа тренутно између четири и пет марака, док је код нас у Бањалуци од двије до двије и по КМ. Ми хтјели то или не, мораћемо дизати цијене кафе - рекао је Шајић истичући да на цјеновник у угоститељству ипак највише утиче локација и врста објекта.

Извоз и увоз

Према подацима УИО БиХ у прва четири мјесеца ове године увезено је 6,29 милиона килограма кафе у вриједности од 43,91 милион марака. У истом периоду лани увезена су 6,62 милиона килограма кафе у вриједности од око 44,40 милиона КМ. Према њиховим подацима, БиХ је за четири мјесеца ове године извезла 12.377 килограма кафе у вриједности од 179.428 КМ.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Volšeban 30.05.2023. 09:13
    Poskupi sve samo kafu ne diraj..
Повезане вијести
Адвокатски испит у Српској поскупио 350 одсто Адвокатски испит у Српској поскупио 350 одсто
Турбуленције на тржишту дижу цијену кафе Турбуленције на тржишту дижу цијену кафе
Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    7h 12m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    17h 11m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 47m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    16h 8m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 51m
    9