Nastavak suđenja za zločine nad srpskim vojnicima na području Goražda i Višegrada

26.02.2024. 08:50
0
IZVOR: srna.rs

Suđenje Ćamilu Ramiću, Himzi Selimoviću i Ramizu Mićivodi za zločine nad zarobljenim srpskim vojnicima na području Goražda i Višegrada od 1992. do 1994. godine trebalo bi da bude nastavljeno danas pred Sudom BiH.

Za danas je najavljeno saslušanje vještaka vojne struke.

Na posljednjem ročištu Tužilaštvo BiH je pročitalo tri zapisnika o saslušanju svjedoka, koji su u međuvremenu preminuli, a iznijeli su saznanja o zarobljenim pripadnicima VRS.

Između ostalog, pročitan je zapisnik o saslušanju Amira Šabovića, u kojem je izjavio da je prvo bio pripadnik Teritorijalne odbrane Ilidža i da je u oktobru 1992. dobio naredbu za prekomandu u Prvu višegradsku brigadu, gdje je imao zaduženje da ispituje zarobljene vojnike VRS i o tome sačini zapisnik.

Tužilac je pročitala i iskaz Emira Mušanovića, koji je ispričao da je prvo bio u Teritorijalnoj odbrani, a kasnije u Istočnobosanskoj operativnoj grupi u Goraždu, gdje je bio raspoređen na obezbjeđivanju objekata, između ostalog i bolnice, gdje su dovedeni ranjeni pripadnici VRS koji su zarobljeni.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nova suspenzija za Dianu Kajmaković Nova suspenzija za Dianu Kajmaković
Miličević: Optužnica i mjere zabrane Dragomiru Vasiću najsramnije stranice pravosuđa BiH Miličević: Optužnica i mjere zabrane Dragomiru Vasiću najsramnije stranice pravosuđa BiH
Suđenje Buljubašiću: Svjedok vidio mrtve komšije u klisuri Suđenje Buljubašiću: Svjedok vidio mrtve komšije u klisuri
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    1h 12m
    7
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    19h 34m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    20h 49m
    1
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    16h 42m
    0
  • Skupština Džudo saveza Srpske bez kvoruma
    19h 48m
    1