Nastavak suđenja za zločine u Dobrovoljačkoj

21.12.2022. 11:07
0
IZVOR: srpskainfo.com

Suđenje Ejupu Ganiću i još devetorici optuženih za zločin nad vojnicima JNA i civilima u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu trebalo bi da bude nastavljeno danas saslušanjem drugog svjedoka Tužilaštva BiH, objavljeno je na sajtu Suda BiH.

Na prošlom ročištu 14. decembra kada je svjedočio Draško Đurić kao prvi svjedok ispričao je da je kolona vojnika i civila zaposlenih u JNA napadnuta 3. maja 1992. godine, a da su oni koji su odvedeni u salu FIS-a pretučeni i da je vršena tortura nad rezervistima i oficirima.

Osim Ganića, optužnica tereti i Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu napali nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Oni su optuženi da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa podređenima planirali, podstrekavali i izvršili ovaj napad, piše "RTRS".

Optužnica ih tereti i da nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, da nisu spriječili niti kaznili izvršioce, te da su pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina.

Komentari 0
Povezane vijesti
Prošle 32 godine od mučkog ubistva vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici Prošle 32 godine od mučkog ubistva vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici
„Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovolja...
U paklu Skenderije U paklu Skenderije
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    22h 45m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    20h 47m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    19h 40m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    18h 48m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    19h 45m
    0