Naučnici otkrili 170 planeta "lutalica" u svemiru

23.12.2021. 20:20
0
IZVOR: nationalgeographic.rs

Iako ih inače nije tako lako uočiti, naučnici su nakon analize desetina hiljada snimaka Evropske južne opservatorije (ESO) uspjeli u našoj galaksiji da pronađu čak 170 potencijalno izgubljenih svijetova.

Ako se za veći dio njih potvrdi da se radi o planetama lutalicama, to bi značilo da je naš Mliječni put pun takvih odbjeglih egzoplaneta.

- Moglo bi da bude i nekoliko milijardi takvih divovskih planeta koji besciljno jure Mliječnim putem - rekao je astronom Erve Buj iz Laboratorije za astrofiziku u Bordou u Francuskoj.

Planete lutalice se rađaju u vrtlozima gasa i prašine koji su tipični za stvaranje solarnog sistema, no neki od tih oblaka na kraju budu premali pa ne uspiju da dođu do nastanka nečega što bi ličilo naš Sunčev sistem.

Nije za sada poznato koliko je tih planeta izgubilo svoju zvijezdu, a koliko je njih izbačeno iz svog gnijezda, odnosno iz svog solarnog sistema, piše Science Alert, a prenosi Index.hr.

Teško se uočavaju

Ne uočavaju se lako jer ne sjaje jačnom zvijezde, a s obzirom na to da samo besciljno jure svemirom, nemaju ni izračunljive orbite.

Većinu njih primjetimo posredno, kao rupice u prostor-vremenu jer njihova masivna tijela nakratko iskrivljuju pozadinu svjetlosti neke zvijezde.

Astronomi su uspjeli da pronađu ovako veliki broj planeta lutalica vodeći se činjenicom da novonastala tijela nastavljaju da zrače toplotom još mnogo miliona godina.

Nakon što su analizirali naznake slabe radijacije sa snimaka ESO-ovih snažnih teleskopa, uspjeli su da sakupe ogroman broj kandidata.

Pitanje je hoće li se pokazati da su svi ti kandidati zaista planete lutalice. Od 170 njih, moguće je da će samo 70 ići u tu kategoriju.

Istraživanje pod nazivom A rich population of free-floating planets in the Upper Scorpius young stellar association objavljeno je u časopisu Nature Astronomy.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO) Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO)
Indija lansirala raketu kako bi proučavala Sunce (VIDEO) Indija lansirala raketu kako bi proučavala Sunce (VIDEO)
Kina lansirala novu letjelicu u svemir Kina lansirala novu letjelicu u svemir
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    4h 32m
    7
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    3h 28m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    22h 13m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    19h 12m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    20h 24m
    0