Nelegalni radovi na izgradnji MHE u Foči (VIDEO)

25.06.2020. 11:49
0
IZVOR: istokrs.com

Zašto nadležne vlasti u RS i lokalnoj vlasti u Foči ćute i da li će iko odgovarati zbog nezakonitosti na izgradnji mini hidroelektrana Velika i Mala Bjelava za koje investitor nema potrebnu dozvolu? – pitaju iz Udruženja građana “Bjelava” iz Foče. Za to vrijeme je Parlament Federacije donio odluku kojom se zasutavljaju sve gradnje MHE na području Federacije BiH.

Dragana Drakul iz UG “Bjelava” je potvrdila da postoje osnovane sumnje u regularnost ovog postupka i rekla da se potpisuje peticija građana protiv izgradnje MHE na cijelom podrčju opštine Foča, a u cilju zaštite životne sredine i spriječavanja uništavanja prirodnog nasljeđa.

-Sumnju je izazvala sama činjenica da su radovi počeli usred vanrednog stanja u martu mjesecu, kada su svi građani bili okrenuti brizi o zaštiti zdravlja, a i nije bilo moguće organizovati građane na proteste- rekla je Drakul.

Slika

Tek u aprilu je investitor dobio dozvolu ministarstva energetike i rudarstva Vlade RS za geološka istraživanja, koja je više poslužila kao pokriće za nastavak radova, smatra Drakul. Ono što je urađeno nakon toga je potpuno “okriutno prema prirodi i slike su više nego strašne”, rekla je Drakul i istakla kako je srušena ogromna šuma i promijenjen tok rijeke Bjelave iz koje se inače Foča snabdijeva pitkom vodom.

Slika

Ona je najavila nastavak borbe građana Foče i očekuje reakciju institucija RS. Ohrabruje ih odluka Federacije BiH koja je stavila moratorijum na izgradnju MHE na svom području.

Više o ovome pogledajte u prilogu:

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Foča: Vozilo sletjelo u korito Drine, vozač teško povrijeđen Foča: Vozilo sletjelo u korito Drine, vozač teško povrijeđen
Papratna njiva: Služen parastos za žrtve nekažnjenog zločina Papratna njiva: Služen parastos za žrtve nekažnjenog zločina
Naučno istraživanje "Vučje stope" na Alpima Naučno istraživanje "Vučje stope" na Alpima
Najčitanije
  • Kako je Miloš Obrenović tjerao muškarce da se žene
    6h 12m
    5
  • Manja zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
    4h 3m
    0
  • Sve zdravstvene koristi kestena
    6h 2m
    0
  • Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme čeka ove sedmice
    18h 25m
    0
  • Kojić: Slavićemo pobjedu Pala koje će 6. oktobra reći ne sili i ucjenama
    2h 14m
    6