Нелегални радови на изградњи МХЕ у Фочи (ВИДЕО)

25.06.2020. 11:49
0
ИЗВОР: istokrs.com

Зашто надлежне власти у РС и локалној власти у Фочи ћуте и да ли ће ико одговарати због незаконитости на изградњи мини хидроелектрана Велика и Мала Бјелава за које инвеститор нема потребну дозволу? – питају из Удружења грађана “Бјелава” из Фоче. За то вријеме је Парламент Федерације донио одлуку којом се засутављају све градње МХЕ на подручју Федерације БиХ.

Драгана Дракул из УГ “Бјелава” је потврдила да постоје основане сумње у регуларност овог поступка и рекла да се потписује петиција грађана против изградње МХЕ на цијелом подрчју општине Фоча, а у циљу заштите животне средине и спријечавања уништавања природног насљеђа.

-Сумњу је изазвала сама чињеница да су радови почели усред ванредног стања у марту мјесецу, када су сви грађани били окренути бризи о заштити здравља, а и није било могуће организовати грађане на протесте- рекла је Дракул.

Слика

Тек у априлу је инвеститор добио дозволу министарства енергетике и рударства Владе РС за геолошка истраживања, која је више послужила као покриће за наставак радова, сматра Дракул. Оно што је урађено након тога је потпуно “окриутно према природи и слике су више него страшне”, рекла је Дракул и истакла како је срушена огромна шума и промијењен ток ријеке Бјелаве из које се иначе Фоча снабдијева питком водом.

Слика

Она је најавила наставак борбе грађана Фоче и очекује реакцију институција РС. Охрабрује их одлука Федерације БиХ која је ставила мораторијум на изградњу МХЕ на свом подручју.

Више о овоме погледајте у прилогу:

 

Коментари 0
Повезане вијести
Сабор хорова на платоу Светосавског храма Сабор хорова на платоу Светосавског храма
Миљевина: Муж убио супругу, па себе Миљевина: Муж убио супругу, па себе
На поклоњење Светом Василију из Фоче ходочасти 80 студената На поклоњење Светом Василију из Фоче ходочасти 80 студената
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 56m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 29m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    18h 55m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 8m
    0
  • Партизан мијења име!
    11h 37m
    3