Nensi Pelosi sletjela u Tajpej, Kina digla borbene avione

02.08.2022. 17:26
0
IZVOR: srna.rs

Avion u kome se nalazi grupa američkih političara, uključujući predsjednika Predstavničkog doma Nensi Pelosi sletio je u Tajpeju, javili su svjetski mediji.

Vijest su prenijeli Sputnjik, TASS i Bi-Bi-Si.

Izvještaji o planovima Pelosijeve da posjeti Tajvan izazvali su tenzije između SAD i Kina, koja se protivi njenoj posjeti ostrvu, koje Peking smatra svojom teritorijom.

Kineska vojska je u međuvremenu prebacila oklopne jedinice i drugu vojnu opremu bliže Tajvanskom moreuzu, dok su SAD rasporedile jedan od svojih nosača aviona u regionu blizu ostrva.

Tajvanski mediji ranije su javili da će Pelosijeva stići u 22.00 časa po lokalnom vremenu i da će boraviti u hotelu "Grand hajat", kao i da će posjetiti parlament i sastati se liderima Tajvana.

Pelosijeva je doputovala avionom boing C-40C, koji je poletio iz Kuala Lumpura u Maleziji, preletio je ostrva Borneo i Sulavezi, skrenuo na sjever, preletio istočne Filipine i sletio u Tajvan.

Kineski mediji javili su da je kineska vojska uputila borbene avione "suhoj" "Su-35" u vazdušni prostor kod Tajvanskog moreuza. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Tonu gradovi u Kini Tonu gradovi u Kini
U zemljotresu povrijeđeno 1.038 ljudi, 42 radnika se vode kao nestala U zemljotresu povrijeđeno 1.038 ljudi, 42 radnika se vode kao nestala
Raste broj žrtava zemljotresa na Tajvanu Raste broj žrtava zemljotresa na Tajvanu
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    18h 38m
    0
  • Krađa u Palama
    16h 56m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    13h 23m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    16h 11m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    9h 32m
    0