Nikolaj Velimirović - teolog, besjednik, svetac

18.03.2021. 09:25
0
IZVOR: SRNA

Srpski pravoslavni teolog i besjednik Nikolaj Velimirović (1881-1956), episkop žički i ohridski od 1919. do 1944. godine, kanonizovan u svetitelja, umro je na današnji dan 1956. godine.

Po završetku studija teologije u Švajcarskoj doktorirao je teologiju na univerzitetu u Bernu, poslije čega je diplomirao filozofiju na engleskom univerzitetu u Oksfordu i doktorirao u Ženevi.

Po povratku u Srbiju postao je predavač na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, 1909. se zamonašio, a potom je završio Duhovnu akademiju u Petrogradu.

Između dva svjetska rata osnovao je Pravoslavnu narodnu hrišćansku zajednicu, poznatu kao Bogomoljački pokret, da bi zaštitio narod od agresivne sektaške propagande.

Nijemci mu nisu oprostili ulogu u obaranju Trojnog pakta krajem marta 1941, pa su ga u Drugom svjetskom ratu, čim su okupirali Jugoslaviju, zatvorili u manastir Ljubostinja, potom u manastir Vojlovica.

S patrijarhom Gavrilom 1944. zatočen je u logor Dahau. Umro je u emigraciji u ruskom manastiru Svetog Tihona u Saut Kananu u Pensilvaniji, a sahranjen je na srpskom narodnom groblju pored manastira Svetog Save u Libertvilu.

Najpoznatija Nikolajeva djela su: “Religija Njegoševa”, “Besede pod gorom”, “Iznad greha i smrti”, “Duša Srbije”, “Srbija u svetlosti i mraku”...

Mnogo godina poslije smrti njegove mošti su prenesene iz Libertvila u Lelić 12. maja 1991. godine. Položene su u hramu manastira Lelić, koji je njegova zadužbina.

Na zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u maju 2003. kanonizovan je za svetitelja.

Svečana kanonizacija obavljena je u Hramu Svetog Save na Vračaru u Beogradu 24. maja 2003. Već sljedeće godine, episkop šabačko-valjevski Lavrentije svoju zadužbinu, manastir Soko blizu Ljubovije i Krupnja, posvetio je Svetom Nikolaju.

Nikolaj Velimirović rođen je 1881. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica upokojenja vladike Nikolaja Velimirovića Godišnjica upokojenja vladike Nikolaja Velimirovića
"Šta je to majka? Majka je biće najsličnije Bogu." "Šta je to majka? Majka je biće najsličnije Bogu."
Vladika Nikolaj uvršten među svece SPC-a Vladika Nikolaj uvršten među svece SPC-a
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    9h 56m
    8
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    12h 27m
    0
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    10h 10m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    10h 2m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    2h 17m
    0