Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim

19.05.2022. 09:42
0
IZVOR: srna.rs

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve na današnji dan 2003. godine proglasio je za svetitelja episkopa ohridskog i žičkog Nikolaja /Velimirovića/.

Srpski pravoslavni teolog i besjednik Nikolaj Velimirović /1881-1956/, episkop žički i ohridski, kanonizovan kao Sveti Nikolaj Ohridski i Žički, rođen je 4. januara 1881. godine.

Po završetku teoloških studija u Švajcarskoj, doktorirao je teologiju na Univerzitetu u Bernu, a potom je diplomirao filozofiju na Univerzitetu u Oksfordu i doktorirao u Ženevi.

Po povratku u Srbiju, postao je predavač na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, 1909. godine se zamonašio, a potom završio Duhovnu akademiju u Petrogradu /Sankt Peterburg/.

Između dva svjetska rata, vladika Nikolaj osnovao je Pravoslavnu narodnu hrišćansku zajednicu, poznatu kao Bogomoljački pokret, da bi zaštitio narod od agresivne sektaške propagande.

Nijemci vladici Nikolaju nisu oprostili ulogu u obaranju Trojnog pakta krajem marta 1941. godine, pa su ga u Drugom svjetskom ratu, čim su okupirali Jugoslaviju, zatvorili u manastir Ljubostinja, a potom i u manastir Vojlovica.

S patrijarhom Gavrilom Dožićem, vladika Nikolaj Velimirović zatvoren je 1944. godine u logor Dahau.

Episkop Nikolaj umro je u emigraciji u ruskom Manastiru Svetog Tihona u Saut Kananu u Pensilvaniji, a sahranjen je na srpskom narodnom groblju pored Manastira Svetog Save u Libertvilu.

Najpoznatija njegova djela su: "Religija Njegoševa", "Besede pod gorom", "Iznad greha i smrti", "Duša Srbije" i "Srbija u svetlosti i mraku".

Mnogo godina poslije smrti, mošti vladike Nikolaja prenesene su iz Libertvila u Lelić 12. maja 1991. godine. Položene su u hramu manastira Lelić, koji je njegova zadužbina.

Na zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u maju 2003. godine vladika Nikolaj uvršten je u red svetitelja.

Svečana kanonizacija obavljena je u beogradskom Hramu Svetog Save na Vračaru 24. maja iste godine.

Već sljedeće godine, episkop šabačko-valjevski Lavrentije svoju zadužbinu, manastir Soko blizu Ljubovije i Krupnja, posvetio je Svetom Nikolaju Ohridskom i Žičkom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica upokojenja vladike Nikolaja Velimirovića Godišnjica upokojenja vladike Nikolaja Velimirovića
"Šta je to majka? Majka je biće najsličnije Bogu." "Šta je to majka? Majka je biće najsličnije Bogu."
Vladika Nikolaj uvršten među svece SPC-a Vladika Nikolaj uvršten među svece SPC-a
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    40m
    0
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    13h 17m
    1
  • „Dom invest“ gradi dom za vas
    22h 51m
    1
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    17h 5m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    22h 9m
    1