Ništa od ukidanja akciza i diferencirane stope PDV-a

04.10.2022. 14:03
3
IZVOR: glassrpske.com

Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj su delegati trebali razmatrati Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost i Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH otkazana je.

Na sjednicu nije došao niko od delegata iz srpskog kluba te zbog toga nije bilo kvoruma za održavanje sjednice.

Podsjećamo, Predstavnički dom i Dom naroda parlamenta BiH ranije su usvojili ova dva zakona, ali u različitim tekstovima, pa je bilo potrebno usaglasiti ih između dva doma.

Predstavnički dom je, još u martu ove godine, usvojio prijedlog izmjena Zakona o akcizama u BiH, po kojima bi gorivo u Bosni i Hercegovini bilo jeftinije do pola KM na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca. Nakon toga, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je isti zakon, ali s rokom važenja samo 30 dana.

Zbog toga je bilo neophodno usaglasiti tekst predloženog zakona između dva doma, a Komisija za usaglašavanje utvrdila ga je na način da akcize na gorivo budu ukinute na period od šest mjeseci uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Kada je riječ o Zakonu o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, radi se o uvođenju nulte stope PDV-a na osnovne životne namirnice, hranu i opremu za djecu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 odsto na luksuznu robu.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je da bi kolegijum oba doma zajednički trebalo da odluče šta dalje sa izmjenama zakona o akcizama i PDV-u.

Špirić je podsjetio da je današnju hitnu sjednicu Doma naroda zakazao njegov prvi zamjenik Bakir Izetbegović.

- Dobili smo 22. septembra potpise pet delegata koji su tražili hitnu sjednicu posvećenu izmjenama i dopunama zakona o PDV-u i zakona o akcizama - rekao je Špirić novinarima i dodao da je nakon toga obavio razgovor sa članovima Kolegijuma, ali da nije postignut konsenzus.

Prema njegovim riječima, ocijenjeno je da u finišu predizborne kampanje ovako ozbiljne teme imaju politikantski karakter.

- Izetbegović je zakazao sjednicu za danas, mada je kao hitna mogla biti zakazana 27. septembra - rekao je Špirić.

On je konstatovao da na današnju sjednicu, koja je otkazana zbog nedostatka kvoruma, nisu došli čak ni oni delegati koji su potpisali zahtjev za njeno sazivanje, zbog čega je njihova zalaganja unazad pet mjeseci ocijenio kao politikantstvo i predizbornu kampanju opozicije.

- Ono što mogu da uradim jeste da zakažem sjednicu Kolegijuma i da zatražimo zajedničku sjednicu kolegijuma oba doma, jer čini mi se da nije svrsishodno da dva dana nakon izbora oba doma odlučuju o tako važnim pitanjima za budući saziv Savjeta ministara i oba doma Parlamentarne skupštine BiH - istakao je Špirić.

On je dodao da će konsultovati oba kolegijuma kako bi se vidjelo da li poslije objavljivanja izbornih rezultata treba donositi ovakve odluke.

Na dnevnom redu otkazane sjednice bili su izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) i Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.

Izvještaje o postizanju identičnog teksta za dopune, odnosno izmjene ova dva zakona dostavila je Zajednička komisija oba doma parlamenta BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović sazvao je hitnu sjednicu na osnovu člana 59 poslovnika Doma naroda prema kojem zamjenik Doma naroda može sazvati sjednicu ukoliko predsjedavajući u roku od tri dana od primanja zahtjeva to ne učini ili ukoliko je spriječen.

Zahtjev za zakazivanje hitne sjednice uputili su delegati Doma naroda Denis Bećirović, Asim Sarajlić, Munib Jusufović, Zlatko Miletić i Mladen Bosić.s  Na današnju sjednicu došlo je svih pet delegata iz Kluba Bošnjaka, a  iz Kluba Hrvata Zlatko Miletić.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    re Posteno govoreci 04.10.2022. 15:51
    Vlast je super, kakva je narod ovca, samo još jače akcize, živio Milorad
  • Generic placeholder image
    Srecko 04.10.2022. 15:11
    Na sve strane potvrde prljave i podle kradje izbora. Raduju i informacine da u Zvorniku dr Bjekovic reaguje na nacin kako vecina postenog naroda razmislja. Maksimalna podrska za sve koji su protiv ove tiranije u bezakonja.
    Treba razmisljati o buducnosti nase djece. Ostavljamo im u nasledje dugove i korumpiranu oligarhiju.
  • Generic placeholder image
    Posteno govoreci 04.10.2022. 14:49
    Prosto i jasno, narod je glasao za Dodika da bi ostale akcize jer je zadovoljan sa istim akcizama.
    Zasto bi se sada ukidale kada je narod odlucio da zeli akcize i to jos jace.
    Kakav samo polusvijet glasa za ovakvu kriminalnu vlast.
Povezane vijesti
Raste broj prijavljenih slučajeva nasilja na internetu Raste broj prijavljenih slučajeva nasilja na internetu
Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu
U srijedu u UN o rezoluciji o Srebrenici i sjednica Savjeta bezbjednosti UN o BiH U srijedu u UN o rezoluciji o Srebrenici i sjednica Savjeta bezbjednosti UN o BiH
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    22h 46m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    22h 53m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    19h 35m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    14h 13m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    14h 45m
    0