Oba pilota preživjela pad hrvatskog MiG-a

06.12.2022. 19:14
1
IZVOR: glassrpske.com

Oba pilota MiG-21 Hrvatske vojske, koji se popodne srušio nedaleko od Slatine, pronađena su živi, a uzroci rušenja letjelice još nisu poznati.

Hrvatski portal Indeks piše da je ovo sedma nesreća koja se u posljednjih 12 godina dogodila sa letjelicama Ministarstva odbrane.

Iz vlade je ranije potvrđeno da se ministar odbrane Mario Banožić uputio na mjesto pada MiG-a, te da su sa njim načelnik Glavnog štaba i direktor Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

Navode da Banožić na mjesto pada ide u dogovoru s premijerom Andrejem Plenkovićem koji je u Tirani na samitu EU-Zapadni Balkan.

Poslanik u hrvatskog saboru iz reda suverenista i član Odbora za odbranu Željko Sačić pozvao je ministra Banožića da podnese ostavku.

On je podsjetio da je nekadašnji ministar odbrane Damir Krstičević podnio ostavku u sličnoj situaciji.

U septembru 2010. godine dva MiG-a su pala u Slunju. Tada se tokom izvođenja vježbe Hrvatskog ratne avijacije i protivvazdušne odbrane na vojnom poligonu u Slunju pala dva aviona tipa MiG-21. Sudarili su se tokom leta.

Piloti su se uspješno katapultirali, no na tlu je povrijeđena jedna ženska osoba. Tokom leta došlo je do otpadanja jednog dijela aviona, a nesreća je pripisana neiskustvu pilota te nepovoljnim vremenskim uslovima.

 • Srušio se hrvatski MiG
  06.12.2022. 15:02

  Danas se u blizini Daruvara srušio MiG. Kako prenose hrvatski mediji, navodno se jedan pilot javio, za drugim slijedi potraga. Navodno je pao na trenažnom letu. U vazduhu je policijski helikopt...

Region
Srušio se hrvatski MiG


U junu 2011. godine se srušio Air Tractor Ministarstva odbrane Hrvatske na području Gornjeg Humca, koji je gasio požar na odlagalištu smeća, a pilot je preživio.

U junu 2012. godine MiG je otpala kabina, a prizemljen je u blizini Vazdušne luke Zagreb, a vozač nije bio povrijeđen.

Prije 2010. bilo više nesreća

U avgustu 2014. se zapalio MiG kod Donje Lomnice, a učestvovao je u prelijetanju kod Knina, gdje se obilježavala proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

U januaru 2020. godine su poginula dva pilota. U maju iste godine pao je školski avion kod Benkovca, a poginule su još dvije osobe.

Prije 2010. godine bilo je više nesreća. Poznata je ona o padu helikoptera Mi-8 koji se u Vukovaru 9. jula 2007. srušio s visine između 30 do 50 metara odmah nakon polijetanja.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  XY 06.12.2022. 21:33
  Bas nas briga!!
Povezane vijesti
Navršile se 32 godine od "krvavog Uskrsa" na Plitvicama Navršile se 32 godine od "krvavog Uskrsa" na Plitvicama
Sutra 32 godine od "krvavog Uskrsa" na Plitvicama Sutra 32 godine od "krvavog Uskrsa" na Plitvicama
Obilježena 31 godina od početka hrvatske agresije u Brodu Obilježena 31 godina od početka hrvatske agresije u Brodu
Najčitanije
 • U Istočnom Sarajevu noćas gorjela četiri automobila
  7h 23m
  1
 • Oštećena tri vozila u požaru u Spasovdanskoj ulici
  10h 6m
  0
 • Krađa iz marketa u Istočnom Novom Sarajevu
  10h 20m
  1
 • Gorjelo auto u Miljevićima
  10h 23m
  2
 • Godišnjica napada na svešteničku porodicu Starovlah na Palama
  12h 2m
  0