Oba pilota preživjela pad hrvatskog MiG-a

06.12.2022. 19:14
1
IZVOR: glassrpske.com

Oba pilota MiG-21 Hrvatske vojske, koji se popodne srušio nedaleko od Slatine, pronađena su živi, a uzroci rušenja letjelice još nisu poznati.

Hrvatski portal Indeks piše da je ovo sedma nesreća koja se u posljednjih 12 godina dogodila sa letjelicama Ministarstva odbrane.

Iz vlade je ranije potvrđeno da se ministar odbrane Mario Banožić uputio na mjesto pada MiG-a, te da su sa njim načelnik Glavnog štaba i direktor Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

Navode da Banožić na mjesto pada ide u dogovoru s premijerom Andrejem Plenkovićem koji je u Tirani na samitu EU-Zapadni Balkan.

Poslanik u hrvatskog saboru iz reda suverenista i član Odbora za odbranu Željko Sačić pozvao je ministra Banožića da podnese ostavku.

On je podsjetio da je nekadašnji ministar odbrane Damir Krstičević podnio ostavku u sličnoj situaciji.

U septembru 2010. godine dva MiG-a su pala u Slunju. Tada se tokom izvođenja vježbe Hrvatskog ratne avijacije i protivvazdušne odbrane na vojnom poligonu u Slunju pala dva aviona tipa MiG-21. Sudarili su se tokom leta.

Piloti su se uspješno katapultirali, no na tlu je povrijeđena jedna ženska osoba. Tokom leta došlo je do otpadanja jednog dijela aviona, a nesreća je pripisana neiskustvu pilota te nepovoljnim vremenskim uslovima.

  • Srušio se hrvatski MiG
    06.12.2022. 15:02

    Danas se u blizini Daruvara srušio MiG. Kako prenose hrvatski mediji, navodno se jedan pilot javio, za drugim slijedi potraga. Navodno je pao na trenažnom letu. U vazduhu je policijski helikopt...

Region
Srušio se hrvatski MiG


U junu 2011. godine se srušio Air Tractor Ministarstva odbrane Hrvatske na području Gornjeg Humca, koji je gasio požar na odlagalištu smeća, a pilot je preživio.

U junu 2012. godine MiG je otpala kabina, a prizemljen je u blizini Vazdušne luke Zagreb, a vozač nije bio povrijeđen.

Prije 2010. bilo više nesreća

U avgustu 2014. se zapalio MiG kod Donje Lomnice, a učestvovao je u prelijetanju kod Knina, gdje se obilježavala proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

U januaru 2020. godine su poginula dva pilota. U maju iste godine pao je školski avion kod Benkovca, a poginule su još dvije osobe.

Prije 2010. godine bilo je više nesreća. Poznata je ona o padu helikoptera Mi-8 koji se u Vukovaru 9. jula 2007. srušio s visine između 30 do 50 metara odmah nakon polijetanja.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    XY 06.12.2022. 21:33
    Bas nas briga!!
Povezane vijesti
Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata
Prva izlazna anketa izbora u Hrvatskoj: HDZ-u 58 mandata, SDP-u i partnerima 44 Prva izlazna anketa izbora u Hrvatskoj: HDZ-u 58 mandata, SDP-u i partnerima 44
Prijepodne na izbore u Hrvatskoj već izašla četvrtina glasača Prijepodne na izbore u Hrvatskoj već izašla četvrtina glasača
Najčitanije
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    22h 35m
    1
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    8h 28m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    11h 52m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    7h 21m
    0
  • Maturanti Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ posjetili Prebilovce (FOTO)
    10h 13m
    0