Obilježavanje Vidovdana u manastiru u Sasama

28.06.2021. 09:38
0
IZVOR: Srna

Svetom arhijerejskom liturgijom i parastosom srpskim vojnicima poginulim od Kosovskog boja do danas, u porti manastira Svete Trojice u Sasama kod Srebrenice danas će biti obilježen Vidovdan - krsna slava Vojske Republike Srpske /VRS/ i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

Programom obilježavanja u 9.00 časova predviđena je liturgija, te parastos srpskim vojnicima poginulim od Kosovskog boja do danas, a u 11.30 časova izjave za medije, najavljeno je iz Trećeg pješadijskog puka, koji tradicionalno organizuje proslavu.

Obilježavanje će biti održano u skladu sa aktuelnom situacijom i mjerama za suzbijanje širenja epidemije virusa korona.

Krsna slava VRS i 3. pješadijskog /Republika Srpska/ puka je Vidovdan, dok se 12. maj proslavlja kao Dan VRS i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

VRS sačuvala je u ratu teritoriju Srpske i zaštitila narod boreći se istovremeno protiv snaga muslimansko-hrvatske koalicije i NATO-a, čija je avijacija u nekoliko navrata vršila agresiju na Republiku Srpsku i linije fronta koje su držali Srbi.

VRS je postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH. Vojno nasljeđe i identitet Vojske Republike Srpske njeguje Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk.

Komentari 0
Povezane vijesti
Govor vladike Nikolaja na Vidovdan 1916. godine Govor vladike Nikolaja na Vidovdan 1916. godine
Ni nakon osam godina manastiru Visoki Dečani nije vraćena zemlja Ni nakon osam godina manastiru Visoki Dečani nije vraćena zemlja
Manastir Soko kod Ljubovije, pravoslavni biser Manastir Soko kod Ljubovije, pravoslavni biser
Najčitanije
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    23h 19m
    1
  • Partizan mijenja ime!
    16h 1m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    20h 34m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    18h 8m
    2
  • Kako je stradao mitropolit Petar Zimonjić
    23h 53m
    3