Obilježena godišnjica nacističkog bombardovanja Beograda

06.04.2022. 14:13
0
IZVOR: srna.rs

U Beogradu je, polaganjem vijenaca na spomen-obilježja i odavanjem počasti, obilježen Dan sjećanja na početak Drugog svjetskog rata, kada je 6. aprila 1941. godine nacistička njemačka bombardovala Beograd.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije Darija Kisić predvodila je državnu ceremoniju polaganja venaca na Novom groblju u Beogradu i odavanja počasti u Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju.

 

Vijence i cvijeće su položili i zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predstavnici ambasada, boračkih udruženja i udruženja za njegovanje tradicija, potomci stradalih i građani, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

 

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović položio je cvijeće na Granitni krst u porti Vaznesenjske crkve povodom Dana sjećanja na nacističko bombardovanje Beograda koje su Hitler i nacisti nazvali "strašni sud".

 

Beograd je bez objave rata bombardovan na Vaskrs, 6. aprila, u 6.30 časova. U porti Vaznesenjske crkve stradao je veliki broj Beograđana dolazeći na vaskršnje jutrenje.

 

Na Beograd je tog jutra palo 1.000 tona bombi i grad je bio potpuno razrušen. U više naleta nastavljeno je bombardovanje grada tog dana, kao i 7. aprila.

 

Gotovo 4.000 Beograđana stradalo je u bombardovanju, uništeno je mnogo zgrada, spaljena je i Narodna biblioteka.

 

Dan sjećanja povodom stradanja Narodne biblioteke Srbije u Drugom svjetskom ratu obilježen je i na Kosančićevom vencu, uz simbolično polaganje knjiga i cvijeća, i prisustvo predstavnika Ministarstva kulture i informisanja Srbije i upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimira Pištala.

Beograd je i 1945. godine bio bombardovan, ne samo od nacističke vojske i njemačkog okupatora već i od saveznika.

NATO snage su bombardovale Beograd 1999. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Osumnjičeni za ubistvo Danke na psihijatrijskom vještačenju u Beogradu Osumnjičeni za ubistvo Danke na psihijatrijskom vještačenju u Beogradu
Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta
Nacistička Njemačka prije 83 godine bombardovala Beograd Nacistička Njemačka prije 83 godine bombardovala Beograd
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    4h 54m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    4h 36m
    0
  • Naoružani napadači usred dana ubili misicu Ekvadora
    22h 4m
    0
  • Još jedan avio-prevoznik pokrenuo letove iz BiH
    19h 11m
    0
  • Operisan Srđan Đoković
    22h 9m
    0