Obilježena krsna slava manastira Sase

12.06.2022. 14:12
0
IZVOR: srna.rs

Srednjovjekovni Manastir Svete Trojice u Sasama kod Srebrenice proslavio je danas istoimenu krsnu slavu u prisustvu većeg broja vjernika iz srednjeg Podrinja i Srbije.

Nakon liturgije i litije prelomljen je slavski kolač ispred manastira koji je 1242. godine sagradio Uroš Nemanjić.

Poslije slavskog obreda, po tradiciji, priređena je slavska trpeza ljubavi za prisutne, a onda je uslijedilo narodno veselje u manastirskoj porti

Manastir Svete Trojice u Sasama devastiran je, spaljivan, rušen i razaran u ratovima kroz vijekove, ali su ga vjernici uvijek obnavljali. Tako je urađeno i nakon posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Hram u Sasama obnovljen je i osveštan 2010. godine, a zatim je počelo ikonopisanje i oslikavanje manastirske crkve, te izgradnja manastirskog konaka i pomoćnih objekata.

Manastirski kompleks uređen je kao park, pun je voća i zelenila, a posjećuju ga brojni vjernici iz raznih krajeva Republike Srpske i Srbije, često i ruski i turisti iz zapadnih zemlja, pa postaje i privlačna turistička destinacija.

Ovog proljeća, prema riječima igumana Metodija, broj posjetilaca je povećan u odnosu na prethodne godine, a razlog je što je asfaltiranjem puta do manastira olakšan pristup ovom hramu.

Sredstva od 230.000 KM za asfaltiranje puta od naselja Sase do manastira obezbijedila je Vlada Republike Srpske i zahvaljujući tome u decembru prošle godine stigao je asfaltni put do manastirskog kompleksa.

Krsnu slavu danas je proslavila i Crkva Svete Trojice u mjestu Jezero u skelanskoj parohiji, u srebreničkoj mjesnoj zajednici Toplica, koja je sagrađena nekoliko godina nakon posljednjeg rata.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    10h 1m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    8h 56m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    3h 44m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    13h 18m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    4h 50m
    0