Обиљежена крсна слава манастира Сасе

12.06.2022. 14:12
0
ИЗВОР: srna.rs

Средњовјековни Манастир Свете Тројице у Сасама код Сребренице прославио је данас истоимену крсну славу у присуству већег броја вјерника из средњег Подриња и Србије.

Након литургије и литије преломљен је славски колач испред манастира који је 1242. године саградио Урош Немањић.

Послије славског обреда, по традицији, приређена је славска трпеза љубави за присутне, а онда је услиједило народно весеље у манастирској порти

Манастир Свете Тројице у Сасама девастиран је, спаљиван, рушен и разаран у ратовима кроз вијекове, али су га вјерници увијек обнављали. Тако је урађено и након посљедњег Одбрамбено-отаџбинског рата.

Храм у Сасама обновљен је и освештан 2010. године, а затим је почело иконописање и осликавање манастирске цркве, те изградња манастирског конака и помоћних објеката.

Манастирски комплекс уређен је као парк, пун је воћа и зеленила, а посјећују га бројни вјерници из разних крајева Републике Српске и Србије, често и руски и туристи из западних земља, па постаје и привлачна туристичка дестинација.

Овог прољећа, према ријечима игумана Методија, број посјетилаца је повећан у односу на претходне године, а разлог је што је асфалтирањем пута до манастира олакшан приступ овом храму.

Средства од 230.000 КМ за асфалтирање пута од насеља Сасе до манастира обезбиједила је Влада Републике Српске и захваљујући томе у децембру прошле године стигао је асфалтни пут до манастирског комплекса.

Крсну славу данас је прославила и Црква Свете Тројице у мјесту Језеро у скеланској парохији, у сребреничкој мјесној заједници Топлица, која је саграђена неколико година након посљедњег рата.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Скренути пажњу јавности на Паркинсонову болест Скренути пажњу јавности на Паркинсонову болест
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Најчитаније
  • Грађани траже помоћ због змија
    18h 9m
    1
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    21h 57m
    4
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    4h 2m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    7h 26m
    0
  • НБА играчу доживотна суспензија
    20h 19m
    0