Obilježene 104 godine od proboja Solunskog fronta

24.09.2022. 16:06
0
IZVOR: srna.rs

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović prisustvovao je danas komemorativnoj svečanosti povodom obilježavanja 104 godine od proboja Solunskog fronta i položio vijenac na srpskom Vojnom groblju Zejtinlik kod Soluna.

Komemorativnoj svečanosti prisustvovala je i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić.

– Mi smo danas ovdje na Zejtinliku odali pomen svim poginulim na Solunskom frontu. Delegaciju Srbije predvodila je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić. Ja sam položio vijenac u ime Vlade Republike Srpske, a bila je i grčka delegacija na najvišem vojnom nivou – izjavio je Milunović Srni.

Milunović je naglasio veliku važnost da se održi kontinuitet učešća delegacije Republike Srpske na ovoj važnoj manifestaciji jer je u ranijim periodima bilo i osporavanja njenog učešća od određenih država.

– Ovom prilikom želim da zahvalim Grcima i njihovom udruženju koje organizuje obilježavanje godišnjica proboja Solunskog fronta, kao i njihovoj regularnoj vojsci koja je obezbijedila mjesto u protokolu Republici Srpskoj i ona potpuno ravnopravno sa ostalim silama pobjednicama polaže vijence na spomenik podignut u čast proboja Solunskog fronta i pobjede u Prvom svjetskom ratu – dodao je Milunović.

On je ukazao da je proboj Solunskog fronta bio jedna od najvećih operacija u Prvom svjetskom ratu i da je rezultat te operacije, u kojoj je najvažniju ulogu imala srpska vojska, bio kapitaulacija i Bugarske i Austro-Ugarske, oslobođenje Srbije i potpisivanje primirja između saveznika i Njemačke 11. novembra 1918. godine.

Prema njegovim riječima, Srpska vojska je pokazala veliko herojstvo u ovoj velikoj bici i zvanično 14. septembra 1918. godine je uz jaku artiljerijsku pripremu počeo napad i već 15. i 16. septembra zvanično je probijen Solunski front i otvoren put za Tikvešku dolinu, dalje prema Srbiji i dalje.

– Srpska vojska je tada brojala oko 150.000 vojnika, a među njima je bilo i 25. 000 dobrovoljaca iz srpskih krajeva van Srbije. Od tih 25.000 računa se da je oko 15.000 dobrovoljaca bilo iz krajeva sa prostora Republike Srpske i BiH – naveo je Milunović.

On je dodao da je Prvi svjetski rat jedan od najtežih ratova za srpski narod u kojem je Srbija izgubila trećinu stanovništva.

– Značajno je što su u njemu učestvovali i Srbi sa druge strane Drine, Srbi iz svih krajeva svijeta kao dobrovoljci su dolazili brodovima i bili su pozvani u Solun – naveo je Milunović.

On je rekao da se sutra nastavlja manifestacija obilježavanjem u Polikastru pored spomenika podignutog silama pobjednicama.

Hrabra srpska vojska dala je najveći doprinos proboju Solunskog fronta, koji je bio ključni momenat u Prvom svjetskom ratu, poručila je ministar za rad, zapošavanje, socijalna i boračka pitanja Darija Kisić na Vojnom groblju Zejtilnik u Solunu.

– Proboj Solunsog fronta predstavlja jedan od najvažnijih događaja u našoj istoriji, koja će pamtiti ogromnu hrabrost srpskih vojnika, njihovu veliku ljubav prema otadžbini, veliku želju i volju da se što pre vrate na svoja ognjišta i da svojoj domovini donesu slobodu. Na tome ćemo im biti večno zahvalni – rekla je Kisićeva.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Policijska uprava Istočno Sarajevo obilježila krsnu slavu MUP-a Republike Srpske (FOTO) Policijska uprava Istočno Sarajevo obilježila krsnu slavu MUP-a Republike Srpske (FOTO)
Svečana akademija povodom Dana pobjede u Prvom svjetskom ratu Svečana akademija povodom Dana pobjede u Prvom svjetskom ratu
U utorak obilježavanje slave Boračke organizacije Pale U utorak obilježavanje slave Boračke organizacije Pale
Najčitanije
 • Tužilaštvo potvrdilo hapšenje Lučića
  13h 35m
  10
 • Lice lišeno slobode zbog pokušaja ubistva u Istočnom Novom Sarajevu
  14h 48m
  6
 • Babalj: "Neznani junak iz vlasti podržao SDS, nestala tri glasa za PDP" (VIDEO)
  10h 1m
  0
 • Dragica hrabrim korakom gazi stazu od trnja do zvijezda
  13h 57m
  2
 • Ista cijena struje i ljeti i zimi
  16h 21m
  6