Obilježeno 167 godina Hrama Svetog Prokopija u Visokom (VIDEO)

21.07.2024. 19:15
0
IZVOR: katera.news

Srpska pravoslavna crkvena opština Visoko proslavila je danas 167 godina Hrama Svetog velikomučenika Prokopija u ovom mjestu i hramovnu slavu.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, nakon čega je upriličeno lomljenje slavskog kolača, te litija oko hrama.

Potom je postavljena “trpeza ljubavi” u Svetosavskom domu u krugu Hrama Svetog Prokopija, nakon čega je uslijedilo narodno veselje mnogobrojnih vjernika.

Ovogodišnji kum slave je Srđan Mirić.

Video: Neven Krajišnik

Hram Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom izgrađen je 1857. godine. Dio hrama obnovljen je 1998. godine, odnosno urađena je fasada, uz finansijsku pomoć Grčke pravoslavne crkve.

Ferman o gradnji crkve, pisana dokumentacija i sva crkvena arhiva izgorjeli su u požaru 1941. godine. Zbirka se sastoji od stotinjak ikona, a veći broj odnosi se na ikone rađene u tehnici kaširanja papira na drvo. Najstarija ikona urađena je u vizantijskom ikonografskom maniru i potiče iz 15. vijeka.

Crkva je 8. marta 2004. godine, odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, proglašena nacionalnim spomenikom BiH. Nacionalni spomenik čine crkva, crkveno dvorište, ogradni zid, ulazna kapija, parohijski dom i pokretno nasljeđe, koje čini 18 ikona.

Komentari 0
Povezane vijesti
Hram Svetog proroka Ilije proslavio krsnu slavu i 85 godina od osvećenja Hram Svetog proroka Ilije proslavio krsnu slavu i 85 godina od osvećenja
Proslava slave Hrama Svetog proroka Ilije i 116 godina postojanja Proslava slave Hrama Svetog proroka Ilije i 116 godina postojanja
Hram Svetog Ilije proslavlja svog nebeskog zaštitnika Hram Svetog Ilije proslavlja svog nebeskog zaštitnika
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    12h 59m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 22m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    9h 55m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    12h 52m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    12h 43m
    0