Обиљежено 167 година Храма Светог Прокопија у Високом (ВИДЕО)

21.07.2024. 19:15
0
ИЗВОР: katera.news

Српска православна црквена општина Високо прославила је данас 167 година Храма Светог великомученика Прокопија у овом мјесту и храмовну славу.

Свету архијерејску литургију служио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, након чега је уприличено ломљење славског колача, те литија око храма.

Потом је постављена “трпеза љубави” у Светосавском дому у кругу Храма Светог Прокопија, након чега је услиједило народно весеље многобројних вјерника.

Овогодишњи кум славе је Срђан Мирић.

Видео: Невен Крајишник

Храм Светог великомученика Прокопија у Високом изграђен је 1857. године. Дио храма обновљен је 1998. године, односно урађена је фасада, уз финансијску помоћ Грчке православне цркве.

Ферман о градњи цркве, писана документација и сва црквена архива изгорјели су у пожару 1941. године. Збирка се састоји од стотињак икона, а већи број односи се на иконе рађене у техници каширања папира на дрво. Најстарија икона урађена је у византијском иконографском маниру и потиче из 15. вијека.

Црква је 8. марта 2004. године, одлуком Комисије за очување националних споменика БиХ, проглашена националним спомеником БиХ. Национални споменик чине црква, црквено двориште, оградни зид, улазна капија, парохијски дом и покретно насљеђе, које чини 18 икона.

Коментари 0
Повезане вијести
Храм Светог пророка Илије прославио крсну славу и 85 година од освећења Храм Светог пророка Илије прославио крсну славу и 85 година од освећења
Прослава славе Храма Светог пророка Илије и 116 година постојања Прослава славе Храма Светог пророка Илије и 116 година постојања
Храм Светог Илије прославља свог небеског заштитника Храм Светог Илије прославља свог небеског заштитника
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 2m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 25m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    9h 58m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    12h 55m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 46m
    0