Obilježeno 175 godina Srpske čitaonice

23.09.2020. 19:01
0
IZVOR: SRNA

Novosadska Gradska biblioteka obilježila je danas 175 godina od osnivanja Srpske čitaonice, na čijoj je tradiciji nastala, kao i 65 godina od osnivanja Dječjeg odjeljenja.

Predsjednik Skupštine grada Jelena Marinković Radomirović istakla je da je Gradska biblioteka oduvijek bila središte kulturnog i umjetničkog razvoja Novog Sada.

-Tokom 175 godina postojanja, Gradska biblioteka izrasla je u središte kulturnog i umjetničkog razvoja zajednice, čuvara kulturne baštine i ustanovu koja i danas pomaže u oblikovanju kulturnog identiteta grada-, rekla je Radomirovićeva na novosadskom Trgu Republike, gdje je danas upriličena svečana akademija povodom ovih jubileja.

Ističući da je osnivanje brojnih važnih ustanova kulture, poput Srpske čitaonice, doprinijelo tome da ovaj grad bude nadaleko poznat kao "Srpska Atina", Radomirovićeva je dodala da su Novom Sadu dodate još dvije prestižne titule - Omladinska prijestonica Evrope i Evropska prijestonica kulture.

Direktor Gradske biblioteke Dragan Kojić rekao je da je biblioteka, kao najstarija ustanova kulture, nastojala tokom svog dugogodišnjeg postojanja da kvalitetom usluga koje pruža okupi što više korisnika oko svojih programskih aktivnosti.

On je istakao značaj grada Novog Sada za ostvarene dobre rezultate Biblioteke u prethodnom periodu.

Srpska čitaonica osnovana je 19 godina prije nego što će Matica srpska biti preseljena iz Budimpešte u Novi Sad, davne 1845. godine.

Tokom Svečane akademije, prvi put su uručene povelje za životno djelo, priznanje za pojedince, koji su cijeli vijek posvetili knjizi, biblioteci i lijepoj riječi.

Povelje su uručene Desanki Stamatović, šefu Katedre za bibliotekarstvo i informatiku Filološkog fakulteta u Beogradu, akademiku Miru Vuksanoviću, književniku, te pokretaču i uredniku antologije "Deset vekova srpske književnosti" i Lazi Čurčiću, jednom od najistaknutijih bibliotekara u Biblioteci Matice srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Prije 24 godine počela NATO agresija na SR Jugoslaviju Prije 24 godine počela NATO agresija na SR Jugoslaviju
Godišnjica NATO agresije na SR Jugoslaviju (VIDEO) Godišnjica NATO agresije na SR Jugoslaviju (VIDEO)
FTN iz Novog Sada uskoro u Trebinju - Grad i Republika podržali otvaranje novog fakulteta FTN iz Novog Sada uskoro u Trebinju - Grad i Republika podržali otvaranje novog fakulteta
Najčitanije
 • Počela isplata godišnjeg boračkog dodatka
  22h 25m
  3
 • Položen kamen temeljac za izgradnju zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo
  21h 20m
  5
 • Milan Savić predsjednik Studentskog parlamenta
  18h 38m
  4
 • Dan kad je Vojska SR Jugoslavije oborila "nevidljivog" (VIDEO)
  23h 53m
  0
 • Zbog udesa obustavljen saobraćaj na putu Zvornik-Vlasenica
  18h 28m
  0