Obilježeno 29 godina od osnivanja Ratne policije Trnovo

21.04.2021. 19:11
0
IZVOR: rtrs.tv

U Trnovu je danas obilježena 29. godišnjica osnivanja Ratne policije Trnovo. Služen je parastos i položeni vijenci za šest pripadnika ovog odreda koji su stradali u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Dvadesetprvog aprila 1992. godine vojnici Zelenih beretki ubili su u Trnovu tri službenika MUP-a Republike BiH, među kojima je bio i jedan Srbin.

Taj događaj bio je povod za podjelu policije na srpsku i muslimansku.

- Tog dana desio se nemili događaj. Patrola policije je zaustavila teretno vozilo, koje je bilo zatvoreno. Na zahtjev policije vozač je podigao ceradu kamiona u kojem je bila naoružana vojska Zelenih beretki. U tom trenutku uslijedio je rafalna paljba prema policajcima. Poginuo je Srbin i dva muslimana - kaže načelnik tadašnje ratne policije Trnovo Rade Ivanović.

U sklopu obilježavanja godišnjice osnivanja Ratne policije Trnovo, služen je parastos i položeni vijenci na spomen-ploču ispred zgrade Policijske stanice u Trnovu na kojoj su ispisana imena šestorice poginulih policajaca.

Značaj ratne policije je ogroman, poručuje pripadnik odreda Špiro Golijanin koji navodi da su muslimani u proteklom ratu ubili i sveštenika Nedeljka Popovića, koji je sa vojnicima spasavao starije stanovništvo.

- Naš sveštenik je bio u stalnom kontaktu sa nama. Jednom prilikom je otišao u susjedno selo da spasu dvoje staraca. Dvojica pripadnika naše policije otišlo je sa njim. Međutim, kada su se vraćali muslimani su im napravili zasjedu, oteli, odveli u Godinjske bare, mučili i na kraju ubili sveštenika Nedeljka. Sahranili smo ga u porti crkve Svetog velikomučenika Georgija u Trnovu - kaže Golijanin.

Kod Centralnog spomenika srpskim civilima i vojnicima ove opštine položeni su vijenci i služen pomen i za sve stradale stanovnike Trnova.

Po broju poginulih u odnosu na broj stanovnika Trnovo je druga opština u Republici Srpskoj koja je najviše stradala u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
Godina od masakra u Malom Orašju i Duboni Godina od masakra u Malom Orašju i Duboni
Prošle 32 godine od mučkog ubistva vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici Prošle 32 godine od mučkog ubistva vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    10h 40m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    11h 24m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    15h 29m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    15h 33m
    2
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    05.05.2024
    0