Обиљежено 29 година од оснивања Ратне полиције Трново

21.04.2021. 19:11
0
ИЗВОР: rtrs.tv

У Трнову је данас обиљежена 29. годишњица оснивања Ратне полиције Трново. Служен је парастос и положени вијенци за шест припадника овог одреда који су страдали у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Двадесетпрвог априла 1992. године војници Зелених беретки убили су у Трнову три службеника МУП-а Републике БиХ, међу којима је био и један Србин.

Тај догађај био је повод за подјелу полиције на српску и муслиманску.

- Тог дана десио се немили догађај. Патрола полиције је зауставила теретно возило, које је било затворено. На захтјев полиције возач је подигао цераду камиона у којем је била наоружана војска Зелених беретки. У том тренутку услиједио је рафална паљба према полицајцима. Погинуо је Србин и два муслимана - каже начелник тадашње ратне полиције Трново Раде Ивановић.

У склопу обиљежавања годишњице оснивања Ратне полиције Трново, служен је парастос и положени вијенци на спомен-плочу испред зграде Полицијске станице у Трнову на којој су исписана имена шесторице погинулих полицајаца.

Значај ратне полиције је огроман, поручује припадник одреда Шпиро Голијанин који наводи да су муслимани у протеклом рату убили и свештеника Недељка Поповића, који је са војницима спасавао старије становништво.

- Наш свештеник је био у сталном контакту са нама. Једном приликом је отишао у сусједно село да спасу двоје стараца. Двојица припадника наше полиције отишло је са њим. Међутим, када су се враћали муслимани су им направили засједу, отели, одвели у Годињске баре, мучили и на крају убили свештеника Недељка. Сахранили смо га у порти цркве Светог великомученика Георгија у Трнову - каже Голијанин.

Код Централног споменика српским цивилима и војницима ове општине положени су вијенци и служен помен и за све страдале становнике Трнова.

По броју погинулих у односу на број становника Трново је друга општина у Републици Српској која је највише страдала у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Коментари 0
Повезане вијести
Прошло је 106 година од убиства руске царске породице Романов Прошло је 106 година од убиства руске царске породице Романов
Византијски цар дозволио градњу Хиландара Византијски цар дозволио градњу Хиландара
Милутин Миланковић - Један од највећих свјетских умова Милутин Миланковић - Један од највећих свјетских умова
Најчитаније
 • Ударио дјевојку, излетио го из куће па пропао у подрум и погинуо
  18h 42m
  1
 • Традиционална моба косача код Васковића (ВИДЕО)
  21h 19m
  0
 • Маршом одбране на Илињачу почела манифестација „4. август - да се не заборави“ (ФОТО)
  21h 30m
  0
 • Скандалозан говор градоначелника Дубровника
  13h 15m
  0
 • У Подујеву транспарент са ликом терористе који је убио полицајца у Лозници (ФОТО)
  13h 57m
  1