Обиљежено 29 година од оснивања Ратне полиције Трново

21.04.2021. 19:11
0
ИЗВОР: rtrs.tv

У Трнову је данас обиљежена 29. годишњица оснивања Ратне полиције Трново. Служен је парастос и положени вијенци за шест припадника овог одреда који су страдали у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Двадесетпрвог априла 1992. године војници Зелених беретки убили су у Трнову три службеника МУП-а Републике БиХ, међу којима је био и један Србин.

Тај догађај био је повод за подјелу полиције на српску и муслиманску.

- Тог дана десио се немили догађај. Патрола полиције је зауставила теретно возило, које је било затворено. На захтјев полиције возач је подигао цераду камиона у којем је била наоружана војска Зелених беретки. У том тренутку услиједио је рафална паљба према полицајцима. Погинуо је Србин и два муслимана - каже начелник тадашње ратне полиције Трново Раде Ивановић.

У склопу обиљежавања годишњице оснивања Ратне полиције Трново, служен је парастос и положени вијенци на спомен-плочу испред зграде Полицијске станице у Трнову на којој су исписана имена шесторице погинулих полицајаца.

Значај ратне полиције је огроман, поручује припадник одреда Шпиро Голијанин који наводи да су муслимани у протеклом рату убили и свештеника Недељка Поповића, који је са војницима спасавао старије становништво.

- Наш свештеник је био у сталном контакту са нама. Једном приликом је отишао у сусједно село да спасу двоје стараца. Двојица припадника наше полиције отишло је са њим. Међутим, када су се враћали муслимани су им направили засједу, отели, одвели у Годињске баре, мучили и на крају убили свештеника Недељка. Сахранили смо га у порти цркве Светог великомученика Георгија у Трнову - каже Голијанин.

Код Централног споменика српским цивилима и војницима ове општине положени су вијенци и служен помен и за све страдале становнике Трнова.

По броју погинулих у односу на број становника Трново је друга општина у Републици Српској која је највише страдала у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Обиљежена годишњица страдања Недељка Лиздека и Сретена Кнежевића Обиљежена годишњица страдања Недељка Лиздека и Сретена Кнежевића
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    19m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    12h 56m
    1
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    22h 30m
    1
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    16h 44m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    21h 48m
    1