Obilježeno 30 godina od formiranja Druge semberske brigade

06.06.2022. 14:58
0
IZVOR: srna.rs

Kod Centralnog spomenika poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Bijeljini danas je služen pomen za 138 poginulih boraca Druge semberske brigade i obilježeno 30 godina od njenog osnivanja.

General Vojske Republike Srpske u penziji Pero Mlađenović, koji je i jedan od ratnih komandanata Druge semberske brigade, rekao je novinarima da je ova brigada na današnji dan 1992. godine krenula da ispisuje najsjanije stranice istorije srpskog naroda na ovim prostorima zajedno sa drugim brigadama Vojske Republike Srpske.

Mlađenović je istakao da je ova brigada izvršila svoj zadatak tačno na vrijeme, u potpunosti i bez pogovora, a na svoj ratni put krenula je na čelu sa komandantom ove brigade, majorom Blagojem Gavrilovićem, koji više nije među živima.

On je istakao da je zona odgovornosti ove brigade bila 42 kilometra.

- Srpski narod je ugradio dio svoje duše u temelje Republike Srpske i zato je ona vječna i naša jedina otadžbina - poručio je Mlađenović.

Načelnik Štaba ratne jedinice Druge semberske lake pješadijske brigade Miroslav Bobić kaže da je ova brigada bila najvećim dijelom raspoređena na brčanskom području, a dijelom svojih snaga bila je aktivna i na cijelom prostoru Republike Srpske.

On ističe da je brigada imala oko 4.200 boraca, od kojih 550 ranjenih i 138 poginulih.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da je značaj ove brigade bio u tome što je štitila koridor života od neprijatelja i spriječila prekid komunikacije Bijeljina- Brčko i Bijeljina- Lopare.

Ostojić je naglasio da je njen značaj bio u tome što nije izgubila nijedam metar svoje odgovornosti u okviru tadašnjeg Istočno- bosanskog korpusa Vojske Republike Srpske.

On je ovim povodom ukazao da se država još nije odužila borcima Vojske Republike Srpske i da svi zajedno treba da rade na poljšanju statusa boračkih kategorija.

Vijence su položile delegacije Druge semberske brigade, boračkih organizacija Republike Srpske i grada Bijeljina, gradonačelnik i predsjednik Skupštine grada Ljubiša Petrović i Aleksandar Đurđević, predstavnici Druge posavske brigade, specijalnih ratnih jedinica "Garda panteri", "Peša" i "Mandini lavovi", Trećeg Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH i brojnih udruženja.

Nakon pomena i polaganja vijenaca, uslijedio kulturno-umjetnički program.

Komentari 0
Povezane vijesti
Obilježena godišnjica stradanja Nedeljka Lizdeka i Sretena Kneževića Obilježena godišnjica stradanja Nedeljka Lizdeka i Sretena Kneževića
Vojna bolnica „Koran“ – svjedok nadljudskih napora medicinskog osoblja Vojna bolnica „Koran“ – svjedok nadljudskih napora medicinskog osoblja
Godišnjica rođenja Hansa Kristijana Andersena - Najslavnijeg pisca bajki Godišnjica rođenja Hansa Kristijana Andersena - Najslavnijeg pisca bajki
Najčitanije
  • Petogodišnjak se ugušio čepom od soka
    20h 32m
    0
  • Upozorenje meteorologa za večeras i sutra
    19h 45m
    0
  • Nakon svađe sugrađaninu pucao u glavu
    2h 35m
    0
  • Aprilska penzija 30. aprila
    21h 53m
    3
  • “Slučajna” greška puni kase trgovaca
    22h 17m
    0