Od danas na snazi odluka o ograničenju visine cijene peleta u Srpskoj

12.11.2022. 12:03
2
IZVOR: srna.rs

U Republici Srpskoj od danas je stupila na snagu odluka o privremenoj mjeri za ograničenje visine cijene peleta po kojoj je propisana najviša prodajna cijena od 480 KM plus PDV po toni, rečeno je Srni u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Vlada Republike Srpske 3. novembra usvojila odluku o ograničenoj cijeni peleta u svim pakovanjima, u trgovini na malo.

Odluka je objavljena u "Službenom glasniku" i prestaje da važi 31. marta naredne godine.

Inspekcijski nadzor nad primjenom ove odluke vrši Republička uprava za inspekcijske poslove posredstvom republičkog tržišnog inspektora i tržišnog inspektora u jedinicama lokalne samouprave, a u skladu sa ovlaštenjima propisanim Zakonom o regulisanju cijena i propisom kojim se uređuje inspekcijski nadzor.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić ranije je razgovarala sa predstavnicima privrednih društava koja se bave proizvodnjom peleta.

Proizvođači peleta su, tokom sastanka, istakli da je domaće tržište gotovo u potpunosti snabdjeveno, uz apel nadležnim ministarstvima i Vladi Srpske da Savjetu ministara upute inicijativu za stavljanje van snage odluke o zabrani izvoza peleta i na taj način omoguće plasiranje viška proizvoda na međunarodno tržište i očuvanje kontinuiteta plasmana robe na ova tržišta.

Gašićeva je navela da službe resornih ministarstava prate stanje snabdjevenosti tržišta, napominjući da će u narednom periodu inspekcijski organi vršiti kontrolu poštovanja odluke o privremenoj mjeri za ograničenje visine cijene peleta.

Ona je rekla da je cilj mjera Vlade zaštita životnog standarda i zadovoljenja potreba stanovništva, te da ni na koji način nisu usmjerene na ugrožavanje poslovanja privrednih subjekata.

Gašićeva je poručila i da će u skladu sa situacijom na tržištu biti razmatrane moguće inicijative prema Savjetu ministara.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Eh taj PDV 12.11.2022. 21:49
    480 KM + PDV ? I opet prodaju po cijeni 600 KM po toni. Ako "imaju na raspolaganju". Zabraniti izvoz bar do ljeta, pa neka lageruju gospoda do besvijesti. P.S. Svojim radnicima naravno plate nisu ni za marku povećali.
  • Generic placeholder image
    Gaga 12.11.2022. 15:04
    Svaka čast. Krajnje vrijeme je i bilo. Nenormalno su dizali cijene, bez ikakvog osnova
Povezane vijesti
Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi
Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj
Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    11h 46m
    8
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    9h 48m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    23h 47m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    8h 41m
    0
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    8h 46m
    0