On je najveći heroj Srbije! Pobijedio rak, pa osvojio dvije evropske medalje

27.06.2024. 11:47
0
IZVOR: sportal.blic.rs

Andrej Barna je osvojio dvije medalje na Evropskom prvenstvu u plivanju u Beogradu. Najprije je uspio da osvoji evropsku bronzu na 100 metara slobodno, a onda i zlatno odličje u štafeti.

Srpski reprezentativac je do cilja u trci na 100 metara slobodnim stilom stigao za 47,66 i za 28 stotinki oborio državni i lični rekord.

 

Nakon sjajnih trka u Beogradu, Barnu čekaju i izazovi u Parizu, na Olimpijskim igrama, ali ono što je malo poznato je da je srpski plivač 2019. pobijedio u najvažnijoj životnoj trci. Pobijedio je u borbi sa rakom bubrega. Te 2019. hitno je operisan, a na svu sreću njegovo stanje nije zahtjevalo hemioterapiju.

- Godine 2019. sam dobio loše vesti. Bio sam na pregledu koji svi reprezentativci moraju da obave dva puta godišnje. Na svu sreću, na ultrazvuku su mi otkrili promenu na bubregu i predložili da je dalje istražim. Pošto sam imao Svetsko prvenstvo te godine, nismo mislili da je toliko ozbiljno, pa smo to malo gurnuli sa strane. Po završetku SP-a otputovao sam u Ameriku gde smo obavili dodatna ispitivanja i konsultacije, otkrivši da imam tumor na bubregu. Rekli su mi da nije ništa strašno i da mi život nije ugrožen, ali da bi bilo najbolje da se što pre odstrani. Univerzitet mi je pružio podršku i organizovali su operaciju na najmoderniji način, uz korišćenje robotske asistencije. Opravak je bukvalno trajao samo mesec dana, imao sam male rezove i mogao sam brzo da se vratim normalnom životu. Tokom celog tog procesa nisam imao nikakve poteškoće i samo sam razmišljao o tome kako da se što bolje oporavim i pripremim za nastavak svoje karijere - priča Andrej za K1 i dodaje:

- To je bila 2019. godina, a 2020. su trebale da se održe Olimpijske igre. Tada sam samo razmišljao kako da se što bolje pripremim. Nisam puno razmišljao o tome šta se događalo u tom trenutku, nego sam se fokusirao na pozitivne stvari koje su mi pomogle da se što bolje oporavim i pripremim za predstojeću sezonu - rekao je Andrej Barna u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1, otkrivši da je njegov brat Filip Barna, košarkaš Spartaka sa kojim je osvojio ABA 2 ligu.

- Bio je proglašen za MVP-a ABA 2 lige . Morao je da se probija kroz ceo svoj život sam i nije imao neku veliku podršku nekih spoljnih faktora. Sam se izborio za sve i jako je lepo gledati kako napreduje u karijeri - dodao je i otkriva svoja očekivanja na Olimpijskim igrama: 

Njegov koledž tim Luizvil ga je, takođe, tokom 2020. godine nagradio sa posebnom titulom koja je na sebi imala samo naziv "Istrajnost" (Perservance reward).

- Nastupam u 100 metara slobodnim stilom, štafeti 4x100 metara i 50 metara kraul. Voleo bih da se domognem finala u slobodnom stilu i štafeti, a da dođem do polufinala u kraulu. Videćemo kako će sve ispasti. Deveti sam bio u Tokiju, a sada bih voleo da dođem do finala. Videćemo šta će biti dalje - zaključio je Andrej Barna u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1.

Pamti se i jedna objava.

- Od početka sezone, Andrej se bori da se vrati svom timu. Pobedio je kancer, veliku operaciju i proveo je više od šest nedelja bez fizičke aktivnosti tokom semestra, a potom se vratio da se takmiči sa svojim drugovima. Tokom januara je uspeo da kvalifikuje i za NCAA šampionat i odigrao je veliku ulogu kako bi se naš tim plasirao na prvenstvo Atlantske konferencije (ACC) - napisao je Luizvilov tim u svojoj objavi na Fejsbuku tokom 2020.

Ipak, ono što je najviše šokiralo Srbiju jeste njegova izjava da razmišlja da li će više ubuduće da pliva. Razlog je nedostatak novca, i to što ne dobija pomoć države Srbije, što je pitanje za Plivački savez Srbije.

- Iskreno ja još ne znam da li ću i dalje da plivam. Živim u Americi, na Univerzitetu Lujvil u Kentakiju sam na postdiplomiskim studijama. Tamo mi je i trener Kris Lindauer, koji ima ogromne zasluge za ovaj rezultat. Moji planovi su vezani za ostanak u Americi, troškovi su ogromni i planiram da se zaposlim. Iz Srbije nemam finansijsku podršku, jer nisam u sistemu finansiranja. Videćemo još kako će stvari odvijati. Znam da mogu još mnogo da pružim, ali trenutno je apsolutno sve neizvesno što se tiče nastavka karijere - rekao je 23-godišnji Barna za Sport klub.

Piše: Jelena Medić

Komentari 0
Povezane vijesti
Uhapšena supruga ubijenog teroriste: Oduzeti joj svi uređaji Uhapšena supruga ubijenog teroriste: Oduzeti joj svi uređaji
Tehnički pregled za trotinete košta skoro isto kao i za auto Tehnički pregled za trotinete košta skoro isto kao i za auto
Piksi više neće biti selektor?! Piksi više neće biti selektor?!
Najčitanije
  • Pronađen mladić za kojim se tragalo
    10h 29m
    0
  • Osveštan Hram Svetog Varnave Ispovijednika na Vranješu (FOTO)
    9h 36m
    2
  • Nestao Vasilije Lambeta (20) iz Trebinja
    12h 53m
    0
  • Pijan ometao kolonu službenih vozila MUP-a
    11h 28m
    2
  • Od sutra na recept novih šest lijekova
    11h 14m
    0