Oporavak dvogodišnjeg Lava teče odlično

07.09.2023. 10:21
0
IZVOR: srpskainfo.com

Dvogodišnji Lav Teodorović, prva SMA beba koja je u Srbiji primila najskuplji lijek na svijetu Zolgensmu, odlično se oporavlja poslije primanja terapije, a današnja kontrola pokazala je da su rezultati zadovoljavajući i da se osjeća dobro.

Kako je rekla Lavova mama Sonja, oporavak teče odlično, a kod malog heroja, koji je ujedinio cijelu Srbiju, vidljivi su već i prvi pomaci nakon primanja genske terapije.

– Svi rezultati su za sada zadovoljavajući, on se osjeća dobro i nastavlja se njegovo dalje praćenje- rekla je nakon kontrole Lavova mama Sonja.

Lav je zbog svega boravio u Beogradu, a konačno su se sada vratili u Novi Sad i sada je cijela porodica Teodorović na okupu, piše Telegraf.

– Jednom nedeljno ćemo dolaziti u Beograd na kontrole. Presrećni smo, prezadovoljni, konačno svi na okupu – kaže mama malog borca i dodaje:

– Već su vidljivi prvi znaci poboljšanja i ne mogu vam opisati našu sreću. Stabilniji je, jači je, uspijeva da uradi stvari koje nije mogao prije.

Lav je Zolgensmu primio 23. avgusta na Univerzitetsko-dečijoj klinici u Beogradu, a već narednog dana bio je otpušten na kućno liječenje. Od tada je, kako kaže Sonja, u karantinu, kako bi oporavak tekao bez problema.

– Kod kuće smo, vježbamo, igramo se, volimo, mazimo. Lavova energija je sjajna i kad vidim koliko dobro je sve ovo podnio, koliko je motivisan da vježba kao da je i on  da ima napretka, srce mi je puno. Kada nam vremenske prilike dozvoljavaju izađemo u park, bez kontakta sa drugim ljudima jer je sada bitno da Lav bude zaštićen od svakog virusa, prehlade - rekla je ranije Sonja.

Nakon primanja terapije javile su se određene nuspojave, ali je Lav sve to herojski iznio.

– Ljekari su nas pripremili na sve, tako da sam u svakom trenutku znala na šta treba da obratim pažnju, šta može da bude opasno, šta treba i mora da se pregrmi, i za sad je sve kako treba – otkriva Sonja.

Majka Lavica, koja je prethodnih mjeseci prošla ono što nijednom roditelju ne biste poželjeli, kaže da je svjesna da je pred Lavom i njihovom porodicom i dalje velika borba, ali da njegova energija i trud svima daju snagu.

– Kada vidite njega koliko je pozitivan, koliko se bori, to i suprugu i meni daje snagu za sve što nas čeka. Naš Lav je borac, oduvijek je bio i takav će ostati, a mi kao porodica ćemo biti tu uz njega sve vrijeme – kaže mama Sonja koja je još jednom iskazala zahvalnost svim ljudima i državi Srbiji koji su pomogli da njen sin dobije najskuplji lijek na svijetu.

Dr Nikolić: Očekujemo jedan strelovit napredak

Dimitrije Nikolić, neurolog Dečje klinike u Tiršovoj rekao je danas da je on dobro i da njegovi roditelji primećuju napredak.

– Dakle, došlo je do potpunog normalizacije njegovih nalaza. U funkcionalnom smislu, roditelji uočavaju jedno poboljšanje kada je u pitanju uspravljanje, i generalno mi sada očekujemo jedan strelovit napredak u osvajanju tih motornih milja –  rekao je neurolog Nikolić za RTS.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mali Lav prvi u Srbiji primio najskuplji lijek na svijetu Mali Lav prvi u Srbiji primio najskuplji lijek na svijetu
Mali Lav dobija spasonosni lijek, troškove snosi Srbija Mali Lav dobija spasonosni lijek, troškove snosi Srbija
Mali Lav se lavovski bori, ali mu je potrebna naša pomoć Mali Lav se lavovski bori, ali mu je potrebna naša pomoć
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    6h 8m
    0
  • Slani mafini
    15h 29m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    17h 24m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    15h 18m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    9h 47m
    3