Oprez prilikom onlajn kupovine

17.12.2023. 09:38
0
IZVOR: srna.rs

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/Republike Srpske apelovalo je da građani budu dodatno oprezni prilikom kupovine na internetu i onlajn plaćanja platnim karticama, jer je u proteklom periodu zabilježeno više različitih prevara i pokušaja prevara koje se tiču zlopupotreba platnih kartica građana.

Najčešći načini vršenja ovih prevara su da građane kontaktiraju u vezi sa kupovinom artikla koji prodaju putem onlajn platformi, a izvršioci ovih krivičnih djela predstavljaju se kao potencijalni kupci artikla.

Nakon što stupe u komunikaciju sa građanima, šalju im link za krađu ličnih podataka, u koji građani treba da unesu podatke sa svoje bankovne kartice, a nakon što pribave podatke, izvršioci sa kartica građana vrše neovlaštene novčane transakcije, saopšteno je iz MUP-a.

Takođe, prilikom kupovine putem interneta, kod nekredibilnih i neprovjerenih onlajn trgovaca, građanima se često šalju slični linkovi, čiji je cilj, takođe, krađa ličnih podataka.

Ovi linkovi najčešće su kreirani tako da u sebi sadrže naziv neke od poštanskih servisa za dostavu sa područja BiH, kako bi se građani obmanuli i pomislili da na taj način plaćaju dostavu ili primaju novac za prodaju artikla.

MUP upozorova građane da štite lične podatke, te da prilikom kupovine putem interneta budu oprezni gdje vrše kupovinu, da je obavljaju kod provjerenih i poznatih prodavača, a da prije bilo kakvog plaćanja izvrše dodatnu provjeru u pogledu bezbjednosti plaćanja.

Ukoliko postoji sumnja da su podaci sa bankovne kartice kompromitovani, o tome je potrebno u što kraćem roku obavijestiti banku koja je izdavalac kartice i policiju, dodaje se u saopštenju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Oprez pri paljenju vatre na otvorenom Oprez pri paljenju vatre na otvorenom
Nastavljena potraga za nestalim Dragom Tanaskovićem Nastavljena potraga za nestalim Dragom Tanaskovićem
Maristeli Doder iz Istočnog Sarajeva policijski poziv donio ljubav i životni oslonac Maristeli Doder iz Istočnog Sarajeva policijski poziv donio ljubav i životni oslonac
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    23h 37m
    10
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    14h 32m
    0
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    13h 21m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    23h 43m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    15h 58m
    0