Orban javno optužio Vašington i Soroša da žele njegov odlazak sa vlasti

23.10.2021. 20:00
0
IZVOR: rs.n1.info

Mađarski premijer Viktor Orban, koga sljedeće godine očekuje tijesna izborna trka, optužio je Brisel i Vašington za pokušaje miješanja u mađarsku politiku i pozvao svoje pristalice da brane dostignuća njegove nacionalističke vlade tokom decenije na vlasti.

Orban je desetinama hiljada pristalica u centru Budimpešte rekao da Vašington i milijarder Džordž Soroš, koristeći svoj novac, medije i mreže, pokušavaju da pridobiju mađarsku ljevičarsku opoziciju.

- Ali nije važno šta oni u Briselu, Vašingtonu i medijima koji su dirigovani iz inostranstva žele. Mađari će sami odlučivati ​​o svojoj sudbini - rekao je Orban.

Rojters navodi da su se u mađarskoj prijestonici okupile desetine hiljada ljudi, obilježavajući protivsovjetski ustanak iz 1956. i da bi podržali nacionalističkog premijera Viktora Orbana, koji će se iduće godine na izborima boriti protiv ujedinjene opozicije.

Prvi put od dolaska na vlast 2010. Orban (58) se suočava s ujedinjenim opozicionim frontom – od socijalista i liberala, do nekadašnje krajnje desnice, a danas stranke desnog centra Jobik.

Opoziciju će na izborima 2022. predvoditi konzervativac Peter Marki-Zaj (49), gradonačelnik Vašaršelja i otac sedmoro djece, koji će, po ocjeni britanske agencije, biti težak izazov za Orbana.

Marki-Zaj će se, po prvi put kao opozicioni kandidat premijera, obratiti pristalicama na političkom skupu večeras u mađarskoj prijestonici.

Komentari 0
Povezane vijesti
Najviše odlikovanje Republike Srpske uručiće se Viktoru Orbanu Najviše odlikovanje Republike Srpske uručiće se Viktoru Orbanu
Srbija bez kapitena traži „osvetu“ protiv Mađarske Srbija bez kapitena traži „osvetu“ protiv Mađarske
Budimpešta zabranila uvoz ukrajinskih proizvoda Budimpešta zabranila uvoz ukrajinskih proizvoda
Najčitanije
  • Ilidžanci – najveće žrtve i najbolji borci Republike Srpske (FOTO)
    20h 17m
    8
  • Privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    1h 38m
    0
  • Grupa hodočasnika iz Sokoca stigla u Nikšić
    20h 49m
    0
  • Policajac uboden nožem!
    16h 0m
    0
  • Đoković sa kacigom izašao među navijače (VIDEO)
    20h 58m
    0