Орбан јавно оптужио Вашингтон и Сороша да желе његов одлазак са власти

23.10.2021. 20:00
0
ИЗВОР: rs.n1.info

Мађарски премијер Виктор Орбан, кога сљедеће године очекује тијесна изборна трка, оптужио је Брисел и Вашингтон за покушаје мијешања у мађарску политику и позвао своје присталице да бране достигнућа његове националистичке владе током деценије на власти.

Орбан је десетинама хиљада присталица у центру Будимпеште рекао да Вашингтон и милијардер Џорџ Сорош, користећи свој новац, медије и мреже, покушавају да придобију мађарску љевичарску опозицију.

- Али није важно шта они у Бриселу, Вашингтону и медијима који су дириговани из иностранства желе. Мађари ће сами одлучивати ​​о својој судбини - рекао је Орбан.

Ројтерс наводи да су се у мађарској пријестоници окупиле десетине хиљада људи, обиљежавајући противсовјетски устанак из 1956. и да би подржали националистичког премијера Виктора Орбана, који ће се идуће године на изборима борити против уједињене опозиције.

Први пут од доласка на власт 2010. Орбан (58) се суочава с уједињеним опозиционим фронтом – од социјалиста и либерала, до некадашње крајње деснице, а данас странке десног центра Јобик.

Опозицију ће на изборима 2022. предводити конзервативац Петер Марки-Зај (49), градоначелник Вашаршеља и отац седморо дјеце, који ће, по оцјени британске агенције, бити тежак изазов за Орбана.

Марки-Зај ће се, по први пут као опозициони кандидат премијера, обратити присталицама на политичком скупу вечерас у мађарској пријестоници.

Коментари 0
Повезане вијести
Највише одликовање Републике Српске уручиће се Виктору Орбану Највише одликовање Републике Српске уручиће се Виктору Орбану
Србија без капитена тражи „освету“ против Мађарске Србија без капитена тражи „освету“ против Мађарске
Будимпешта забранила увоз украјинских производа Будимпешта забранила увоз украјинских производа
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    15h 6m
    9
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    15h 20m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    15h 12m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    17h 37m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    6h 1m
    0