Osiguranici mogu zahtijevati refundaciju naplaćenih usluga hitne pomoći

30.08.2024. 15:06
3
IZVOR: srna.rs

Fond zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske usluge hitne medicinske pomoći finansira za sve građane, osigurane i neosigurane, te obavještava osiguranike da imaju mogućnost da podnesu zahtjev za refundaciju sredstava ukoliko su im naplaćene usluge u hitnoj pomoći, te da će ti troškovi ići na teret zdravstvenih ustanova koje su naplaćivale usluge.

Iz FZO su napomenuli da se ne smije dešavati da se usluge pružene u hitnoj pomoći naplaćuju građanima, bez obzira jesu li osigurani, gd‌je im je mjesto prebivališta, u kojoj ustanovi su registrovani i slično.

- Apelujemo na građane da ne zloupotrebljavaju službe hitne medicinske pomoći i da se ovim službama obraćaju kada je to neophodno zbog vitalne ugroženosti, odnosno ozbiljnog rizika po zdravlje, jer u suprotnom mogu da ispaštaju pacijenti kojima je zaista potrebno hitno zbrinjavanje - navedeno je u saopštenju.

Iz FZO su napomenuli da domovi zdravlja dobijaju sredstva od FZO Srpske za hitnu medicinsku pomoć prema broju stanovnika na području koje pokrivaju.

- Uprkos tome, uočili smo da ima slučajeva naplaćivanja usluga u službama hitne pomoći i one su od zdravstvenih radnika evidentirane kao usluge pružene na lični zahtjev pacijenta. Međutim, u službama hitne pomoći ne bi trebalo uopšte da se pružaju `usluge na lični zahtjev`, već da se zbrinjavaju pacijenti kojima je potrebna hitna, neodložna zdravstvena zaštita - navedeno je u saopštenju.

U Fondu su istakli da se u Integrisani zdravstveni informacioni sistem /IZIS/unose medicinski parametri i podaci o pacijentu i da ne određuje IZIS da li je pacijent u stanju hitnoće, niti da li neka usluga treba da se naplati, već da to isključivo određuje nadležni zdravstveni radnik.

- Ova pojava nije česta, ali se sporadično dešava, a Fond nastoji da pravovremeno reaguje kako bi zaštitili prava osiguranih lica, odnosno da pacijenti ne plaćaju nešto što je za njih Fond već platio - pojasnili su u Fondu.

Iz FZO su naveli i da je među pacijentima kojima su naplaćivane usluge bilo i osiguranih lica starijih od 65 godina, d‌jece, kao i trudnica, koji su pri tome i registrovani u tim domovima zdravlja.

- Smatramo nedopustivim da se posebno ovim kategorijama osiguranika naplaćuju usluge, jer oni ne treba da plaćaju ni participaciju, a kamoli punu cijenu usluga i to u službama hitne pomoći - navedeno je u saopštenju.

Fond će sprovesti kontrole u svim domovima zdravlja u kojima je primjećeno naplaćivanje usluga u službama hitne medicinske pomoći i primjenjivaće ugovorom propisane kazne u slučaju utvrđenih nepravilnosti u radu.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    XXX 31.08.2024. 13:19
    Hvala Bogu pa ih imamo,jer ima mjesta RS gdje nema Hitne pomoci.A nasi med. tehnicari su najbolji,sposobni , brzi i uvjek su tu za na daj Boze,kao i doktori.A Boga mi nisu dobro placeni koliko zasluzuju.Narod je zaista bezobrazan,dolaze i kad im trebaju antibiotici "za puta" , pa glume da su bolesni da bi im doktori propisali.
  • Generic placeholder image
    Narod 30.08.2024. 17:31
    U istočnom Sarajevu trba ukinuti hitnu pomoć. Govna bezobrazna tehničari glume doktora fuj
  • Generic placeholder image
    Narod 30.08.2024. 17:30
    U istočnom Sarajevu trba ukinuti hitnu pomoć. Govna bezobrazna tehničari glume doktora fuj
Povezane vijesti
Narod oguglao na pljačku Narod oguglao na pljačku
Majdov suspendovan na pet mjeseci jer se prekrstio Majdov suspendovan na pet mjeseci jer se prekrstio
Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 8m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 50m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 18m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 39m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 48m
    0