Osvajanje Sokolović Kolonije (Dvanaest žigosanih, priča prva)

04.03.2024. 17:42
15
IZVOR: soko-1.blogspot.com

Istorija, ma ko bude pisao, o njima najvjerovatnije, neće reći ni slova, oni ili njihove porodice nikada neće dobiti spomenice ni dobre ratne penzije, tri četvrtine stanovnika sadašnjeg Srpskog Sarajeva za većinu njih nije ni čulo, a oni su „krivci“ što su Srbi sačuvali svoj dio Sarajeva, što je u Sarajevu ostalo blokirano i nenaoružano bar 50.000 potencijalnih vojnika „Armije BiH“, i što je hiljade sarajevskih nesrećnika imalo gdje pobjeći… Ovo je priča o njima, napisana u trećem licu. U prvom licu neki neće a neki više ne mogu da ispričaju.

Savu Anđića je pisac ovog feljtona prvi put sreo u proljeće `73. Njihovi razredi su igrali fudbal na obali Željeznice, a posljednji put 13. maja 92 u jednom ilidžanskom kafiću. U tih deset godina stalo je toliko toga da će neki pisac od karijere da zavidi što tih godina nije bio tu. No, pođimo redom. 

Sava Anđić  je rođen 1963. godine u Trnovu, 30 kilometara od Sarajeva. Veoma mlad doselio se na Ilidžu, u Sokolović Koloniju i veoma mlad ostao bez oca. Od troje djece on je kao najmlađi bio posebno vezan za oca pa je očeva smrt ostavila najviše traga na tananoj dječijoj duši.

Povukao se u neki svoj svijet. Kuća, škola, molitva.

One rijetke ljude kojima se povjeravao Sava je često znao da iznenadi svojim poznavanjem vjerskih obreda i molitvi. Čak i muslimanskih. A u školi za primjer.

U drugom razredu sarajevske Drvne tehničke škole biraju ga u Savjet škole kao predstavnika učenika. Ali, onda kao da neka nevidljiva ruka, preko noći, okreće novi list. Ulica ga uzima pod svoje. Gdje se god dešava nešto van zakonskih normi, Sava je tu a komandirima milicije najveće je zadovoljstvo da baš njega hapse jer Savin brat je ugledni milicioner.

Jednom je Sava pretjerao i zaglavio dvije godine KPD Zenica. Kako je bilo tamo, on po svom starom običaju nikom nije pričao, a čim se otuda vratio novi rat je na ovim prostorima već kucao na vrata.

Hrvati su već pravili svoju državu i armiju i mjerkali Srpsku krajinu. Predsjednik opštine Benkovac osjeti šta se sprema, a JNA još igra bratsvo – jedinstvo, i zove svog prijatelja Tintora iz Sarajeva, može li kako pomoći. Ovaj zajedno sa Savom i Neletom odlazi u Ljig i tamo preko svojih privatnih veza obezbjeđuje jedan sanduk municije 7,62mm. Sa 1.260 metaka i sa tim sandukom ispod zadnjeg sjedišta „Golfa“ njih trojica prolaze kroz čitavu tadašnju Bosnu i Hercegovinu. Prolaze i Duvno i Bugojno, ustaška mjesta i za vrijeme pokojnog Tita.

Ta municija je, poslije su događaji pokazali, bila od dobre koristi hrabrim Ličanima. Nakon par dana kad hrvatski mupovci napadaju Borovo Selo, Sava sam, na svoju ruku, odlazi tamo da pomogne srpskom narodu i vraća se nakon nekoliko sedmica... Krajem ljeta opet, ovaj put sa Neletom, odlazi u Borovo, na Crepulje, kod Vase Boškovića komadanta odbrane tog najžešćeg dijela fronta. Njihova grupa se smjetila u napuštenoj kući ustaše Nejzera, gdje se prvih sedam dana ništa ne dešava. 

– Ja mislim ti me doveo na ratište gunđa Nele a ono danima se samo sunčamo. Šta ću sutra pričati u Vogošći?! 

– Snaći ćeš se ti već!

Tad jedna ustaška granata pade blizu kuće. Sava skoči: 

- Brzo svi u podrum!

- Izgleda ja sam hrabriji od tebe dobaci Nele, ali ipak siđe u podrum.

Kad se granatiranje završi, kasnije će saznati da je granate navodio Nejzer, momci iziđoše. Na fotelji gdje je Nele sjedio bila je rupa od gelera veličine fudbalske lopte.

- Upamti, Nele, na granatu je samo budala hrabra. 

- Izvini, dugujem ti život!

Nakon nekoliko dana krenuše u proboj ustaških linija odbrane. Sava predvodi sedam ljudi čiji je zadatak da kao vrh klina prebiju ustaške linije kod kafane „Slon“, a onda će JNA da raširi mjesto proboja i ustaše razbije i tjera ih do Zagreba, i dalje. Savina grupa izvršava zadatak, ali JNA nešto brljavi tako da ustaše u kafani opkoljavaju grupu i prijete potpunom likvidacijom.

Već su na 30 metara. Nema se vremena da se dopune okviri na automatima, ručne bombe već dobro koriste svojoj namjeni ali ustaše ne odustaju. Tad Nele izvadi pištolj „Magnum 44“ i poče da puca. To oružje u zatvorenoj prostoriji ima veoma jaku detonaciju tako da se ustaše malo zbuniše i svi iz Savine grupe srećno se izvukoše. Bolje rečeno, pobjegoše.

Kad JNA i drugi put slično izdade Sava se vrati kući. Na Ilidžu, u Sokolović koloniju. Ali to više nije to. Od malog radničkog naselja naseljenog većinom Srbima, Sokolović Kolonija je izrasla u nekoliko naselja izgrađeno muslimanskim parama i naseljeno muslimanima iz Sandžaka. Čak je Alija Izetbegović postavio kamen temeljac za novu džamiju. 

Goran Šehovac Ćena kaže: 

- Vidio sam Aliju kad postavlja kamen!

- Kako si ga vidio, kad si ti u Vojkovićima, a on u Koloniji? 

- Kroz snajper!

Sava se zbog provokacija nije mogao vratiti u Sokolović Koloniju, ali dani su se tog proljeća mijenjali vrtoglavom brzinom. Kad su se Srbi i muslimani počeli utrkivati ko će prije zauzeti koju Stanicu milicije Sava upada u Stanicu milicije na Ilidži i proglašava je srpskom. Oblači uniformu koju je donio iz Borova, sa četničkim obilježjima, a to tad smeta nekim političarima. Kao Ilidža je srpska, a nije srpska. Kao mogu muslimani i Hrvati tu živjeti a Srbi će samo držati vlast.

Nemaju oni Savino iskustvo. Zato Sava odlazi na aerodrom „Butmir“ koji već drže pitomci iz Rajlovca i kojima je zbog stalnih muslimanskih provokacija i napada iz Dobrinje svaki čovjek dobro došao.

Na aerodromu Savu zatiče prvi napad na Ilidžu i on se sutradan vraća. Sad je sve onako što je on govorio, nema više bratstva- jedinstva, sad nosi kakvu hoćeš oznaku samo se bori. Sava preuzima jedinicu kod hotela „Terma“ prema naseljima Butmir i Sokolović kolonija, organizuje ljude i obučava ih.

Tih dana na Ilidžu stiže jedna elitna jedinica. Oni uvode žestoku discipinu i vojničku diktaturu tako da se većina Srba tih dana više plaši njih nego muslimana.

Ujutro 14. maja 1992. godine muslimani i Hrvati po drugi put napadaju na Ilidžu. I ovaj put, napad je skoro najžešći iz Sokolović Kolonije, ali su Srbi ovaj put spremni. Napad je ovaj put odbijen bez žrtava na srpskoj strani, ali tad komandir elitne jedinice naređuje kontranapad i „čišćenje“ kolonije.

- Ne može se čistiti sa nepripremljenim ljudima i sa preko 200 metara brisanog prostora.

Na ovo Savino upozorenje komandir se razgoropadi, trgnu pištolj i nakon žestoke prepirke, da se ne bi međusobno poubijali, Sava ućuta. Kontranapad krenu. Sava ide prvi da drugi otprilike vide kako se to treba da se radi.

Na pola brisanog prostora dočekan žestokom vatrom komandir elitne jedinice shvata da je pogriješio i naređuje povlačenje, ali ta je komanda već okasnila za sedam ilidžanskih momaka i za Savu Anđića i Aleksandra Tomića koji su prešli brisani prostor i već ušli u prve zgrade i rovove Sokolović kolonije.

Kada je nakon par dana preko UNPROFOR-a izvršena razmjena mrtvih na Ilidžu su dovezeni Aca Tomić i Sava Anđić. Sava je imao rupu od metka u ustima i na potiljku. Da li je izvršio samoubistvo da ga živog ne uhvate, ili ga je zarobljenog ubio neki prijatelj iz djetinjstva?! Nikog nije bilo da odgovor zna.

Autor: Željko Pržulj

Komentari 15
  • Generic placeholder image
    Lepi 05.03.2024. 16:05
    "Savu Anđića je pisac ovog feljtona prvi put sreo u proljeće `73. Njihovi razredi su igrali fudbal na obali Željeznice, a posljednji put 13. maja 92 u jednom ilidžanskom kafiću. U tih deset godina stalo je"...
    Željko, to nije deset, nego zamalo dvadeset godina...
  • Generic placeholder image
    Realista 05.03.2024. 08:18
    Ovaj je idealan za pisat bajke...
  • Generic placeholder image
    Max 05.03.2024. 07:46
    Ero, nisi baš jasan. Kome se na Palama obratio taj tvoj stric? Je li otpravniku na autobuskoj stanici? Kome? Glavna komanda je bila u HP, komanda korpusa u Lukavici..
    A što je došao baš na Pale? Što nije ostao u Kalinoviku?
    Nisi baš jasan, ispade neki školovan oficir, što znači najmanje poručnik, vrlja sam po Srpskoj republici BiH od mjesta do mjesta i traži sebi ratni raspored.
    Sve mi se čini da si ti sam (ili ti je neko pomogao) konstruisoa tu priču na osnovu nekih glasina. Imate vi Ere tu literarnu sklonost.
  • Generic placeholder image
    404 05.03.2024. 00:37
    nemojte samo vi pržulji tite vam i draže.znamo koji ste..
  • Generic placeholder image
    Re: Ero 04.03.2024. 21:12
    Ero, i đe ti ode stric sa Pala? Naslušao sam se ovih priča. Je li mano za Srbiju ili neđe u komandu? Došao je na Pale neki aktivni oficir, pa pokupio vojsku po naređenju opet nekih viših aktivnih oficira, odveo ih u Žepu. Kako su prošli zna se. To ni jedan lovovođa, autoprevoznik, ugostitelj ne bi tako uradio. Kor i krem aktivnih oficira u Dobrovoljačkoj pomlatili, ponizili bistrički uličari.
  • Generic placeholder image
    Bojan 24.11.2023. 18:04
    Volio bi da upoznam ovu Vesnu...drago bi mi bilo
  • Generic placeholder image
    Soko 05.03.2023. 16:38
    Baš bih volio znati, ovoga strica artiljerca, što je došao na Pale da pomogne, pa ga otjerali....
  • Generic placeholder image
    ero 05.03.2023. 16:04
    dođe 1992. moj stric, major artiljerac iz kalinovika, da se stavi na raspolaganje na palama... otjeraju ga, mi znamo kako ćemo i šta ćemo
  • Generic placeholder image
    Srbin 05.03.2023. 15:19
    Imali smo mi u Sarajevu i školovanih aktivnih i rezervnih podoficira i oficira koji su itekako znali da ratuju, a koji su htjeli zavesti red i vojni sud kako bi spriječili kriminal. Međutim aktuelnoj vlasti to nije odgovaralo jer su i sami preko svojih kriminalaca krali šakom i kapom. Danas zato imamo najveći broj osuđenih ratnih zločinaca, a mnogi su im žestoki momci odavno pod zemljom... I, nemojte mi samo sad pričati kako mi valjamo ali ne valja svijet...
  • Generic placeholder image
    Krle II 05.03.2023. 13:21
    Šta ovo pa nema komentara "Vojvode" što kaže kako mene nisu primili na akademiju JNA prije rata, a eto njega su primili. Ko vidovnjak kaže za mene da sam nio nesposoban pa nisam primljen, a on iako je navodno iz četničke prodice primljen. Ua vrjeme Tite dok je bio živ, gledala se porodična geneza roditelja, djed jeli ko bio u partizaniam i to je bila dobra propusnica. U mene pok, djed imo devet sinova u kraljevini SHS pa mu potom kralj kumovo. NTakođe nacionalni kljkuč kod upisa, tačno određene kvota sve tri nacije. Najvišpe se u tom upisnom roku prijavilo Srba, jer poznato je da oni preferijaju vojnički poziv. Selekcija najača bila u Srpsko korpusu, najviše eliminisano Srba i ja tako nisam prošao. Ne žalim, jer sam vidio da su i mnogi bolji od mene odbijeni. Takva vremena bila.
  • Generic placeholder image
    Leo 05.03.2023. 11:20
    Krle,u pravu si,ali da li je moguće da se ponovo stoka sitnog zuba ne uci na sopstvenim greškama...Hoćemo li nakon koju godinu pisati ovakve zalopojke što nismo čuli glas Vukana...i možda još ponekog iz reda narodnih političara,a naspram ovih "političara",odnosno oficira JNA iz tvog komentara ",u prevodu
  • Generic placeholder image
    Vesna 05.03.2023. 10:28
    Poznavala sam pokojnog Savu, bio je dobar čovjek. Neka mu je laka crna zemlja.
  • Generic placeholder image
    Neven 05.03.2023. 09:51
    Svaka čast autoru teksta Pržulju, da se ne zaborave ovi div junaci koji položiše ono najvrijednije za otadžbinu, svoje živote. I da vječno žive u srcima svih patriota i rodoljuba Republike Srpske .
  • Generic placeholder image
    Krle 04.03.2023. 23:39
    Prije će biti da ti školovani oficiri nisu bili sposobni, bolje su se pokazali samozvani komandanti od ovih oficira JNA, koji nisu bili tako spremni i hrabri da povedu ljude u borbu. Iz priloženog teksta se vidi ko je pogriješio i ko je odgovoran za gubitak ljudski života, Pokojni Savo je bio u pravu, ali kasno za njega i saborce, što su poslušali suludi napad-samoubilački i tako mladi izgubili živote.
  • Generic placeholder image
    Gile 04.03.2023. 19:13
    Dosta ih je izginulo zato što je svak bio komandant, vječna im slava i hvala.
Povezane vijesti
Sjećanje na Milomira Janjića Zeku Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
Godišnjica upada u vojnu fabriku „Pretis“ u Vogošći Godišnjica upada u vojnu fabriku „Pretis“ u Vogošći
Borbe u Podrinju - Višegrad, Foča 1992. Borbe u Podrinju - Višegrad, Foča 1992.
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    3h 58m
    4
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    4h 3m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    4h 55m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    17h 25m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    5h 9m
    0