Освајање Соколовић Колоније (Дванаест жигосаних, прича прва)

04.03.2024. 17:42
15
ИЗВОР: soko-1.blogspot.com

Историја, ма ко буде писао, о њима највјероватније, неће рећи ни слова, они или њихове породице никада неће добити споменице ни добре ратне пензије, три четвртине становника садашњег Српског Сарајева за већину њих није ни чуло, а они су „кривци“ што су Срби сачували свој дио Сарајева, што је у Сарајеву остало блокирано и ненаоружано бар 50.000 потенцијалних војника „Армије БиХ“, и што је хиљаде сарајевских несрећника имало гдје побјећи… Ово је прича о њима, написана у трећем лицу. У првом лицу неки неће а неки више не могу да испричају.

Саву Анђића је писац овог фељтона први пут срео у прољеће `73. Њихови разреди су играли фудбал на обали Жељезнице, а посљедњи пут 13. маја 92 у једном илиџанском кафићу. У тих десет година стало је толико тога да ће неки писац од каријере да завиди што тих година није био ту. Но, пођимо редом. 

Сава Анђић  је рођен 1963. године у Трнову, 30 километара од Сарајева. Веома млад доселио се на Илиџу, у Соколовић Колонију и веома млад остао без оца. Од троје дјеце он је као најмлађи био посебно везан за оца па је очева смрт оставила највише трага на тананој дјечијој души.

Повукао се у неки свој свијет. Кућа, школа, молитва.

Оне ријетке људе којима се повјеравао Сава је често знао да изненади својим познавањем вјерских обреда и молитви. Чак и муслиманских. А у школи за примјер.

У другом разреду сарајевске Дрвне техничке школе бирају га у Савјет школе као представника ученика. Али, онда као да нека невидљива рука, преко ноћи, окреће нови лист. Улица га узима под своје. Гдје се год дешава нешто ван законских норми, Сава је ту а командирима милиције највеће је задовољство да баш њега хапсе јер Савин брат је угледни милиционер.

Једном је Сава претјерао и заглавио двије године КПД Зеница. Како је било тамо, он по свом старом обичају ником није причао, а чим се отуда вратио нови рат је на овим просторима већ куцао на врата.

Хрвати су већ правили своју државу и армију и мјеркали Српску крајину. Предсједник општине Бенковац осјети шта се спрема, а ЈНА још игра братсво – јединство, и зове свог пријатеља Тинтора из Сарајева, може ли како помоћи. Овај заједно са Савом и Нелетом одлази у Љиг и тамо преко својих приватних веза обезбјеђује један сандук муниције 7,62мм. Са 1.260 метака и са тим сандуком испод задњег сједишта „Голфа“ њих тројица пролазе кроз читаву тадашњу Босну и Херцеговину. Пролазе и Дувно и Бугојно, усташка мјеста и за вријеме покојног Тита.

Та муниција је, послије су догађаји показали, била од добре користи храбрим Личанима. Након пар дана кад хрватски муповци нападају Борово Село, Сава сам, на своју руку, одлази тамо да помогне српском народу и враћа се након неколико седмица... Крајем љета опет, овај пут са Нелетом, одлази у Борово, на Црепуље, код Васе Бошковића комаданта одбране тог најжешћег дијела фронта. Њихова група се смјетила у напуштеној кући усташе Нејзера, гдје се првих седам дана ништа не дешава. 

– Ја мислим ти ме довео на ратиште гунђа Неле а оно данима се само сунчамо. Шта ћу сутра причати у Вогошћи?! 

– Снаћи ћеш се ти већ!

Тад једна усташка граната паде близу куће. Сава скочи: 

- Брзо сви у подрум!

- Изгледа ја сам храбрији од тебе добаци Неле, али ипак сиђе у подрум.

Кад се гранатирање заврши, касније ће сазнати да је гранате наводио Нејзер, момци изиђоше. На фотељи гдје је Неле сједио била је рупа од гелера величине фудбалске лопте.

- Упамти, Неле, на гранату је само будала храбра. 

- Извини, дугујем ти живот!

Након неколико дана кренуше у пробој усташких линија одбране. Сава предводи седам људи чији је задатак да као врх клина пребију усташке линије код кафане „Слон“, а онда ће ЈНА да рашири мјесто пробоја и усташе разбије и тјера их до Загреба, и даље. Савина група извршава задатак, али ЈНА нешто брљави тако да усташе у кафани опкољавају групу и пријете потпуном ликвидацијом.

Већ су на 30 метара. Нема се времена да се допуне оквири на аутоматима, ручне бомбе већ добро користе својој намјени али усташе не одустају. Тад Неле извади пиштољ „Магнум 44“ и поче да пуца. То оружје у затвореној просторији има веома јаку детонацију тако да се усташе мало збунише и сви из Савине групе срећно се извукоше. Боље речено, побјегоше.

Кад ЈНА и други пут слично издаде Сава се врати кући. На Илиџу, у Соколовић колонију. Али то више није то. Од малог радничког насеља насељеног већином Србима, Соколовић Колонија је израсла у неколико насеља изграђено муслиманским парама и насељено муслиманима из Санџака. Чак је Алија Изетбеговић поставио камен темељац за нову џамију. 

Горан Шеховац Ћена каже: 

- Видио сам Алију кад поставља камен!

- Како си га видио, кад си ти у Војковићима, а он у Колонији? 

- Кроз снајпер!

Сава се због провокација није могао вратити у Соколовић Колонију, али дани су се тог прољећа мијењали вртоглавом брзином. Кад су се Срби и муслимани почели утркивати ко ће прије заузети коју Станицу милиције Сава упада у Станицу милиције на Илиџи и проглашава је српском. Облачи униформу коју је донио из Борова, са четничким обиљежјима, а то тад смета неким политичарима. Као Илиџа је српска, а није српска. Као могу муслимани и Хрвати ту живјети а Срби ће само држати власт.

Немају они Савино искуство. Зато Сава одлази на аеродром „Бутмир“ који већ држе питомци из Рајловца и којима је због сталних муслиманских провокација и напада из Добриње сваки човјек добро дошао.

На аеродрому Саву затиче први напад на Илиџу и он се сутрадан враћа. Сад је све онако што је он говорио, нема више братства- јединства, сад носи какву хоћеш ознаку само се бори. Сава преузима јединицу код хотела „Терма“ према насељима Бутмир и Соколовић колонија, организује људе и обучава их.

Тих дана на Илиџу стиже једна елитна јединица. Они уводе жестоку дисципину и војничку диктатуру тако да се већина Срба тих дана више плаши њих него муслимана.

Ујутро 14. маја 1992. године муслимани и Хрвати по други пут нападају на Илиџу. И овај пут, напад је скоро најжешћи из Соколовић Колоније, али су Срби овај пут спремни. Напад је овај пут одбијен без жртава на српској страни, али тад командир елитне јединице наређује контранапад и „чишћење“ колоније.

- Не може се чистити са неприпремљеним људима и са преко 200 метара брисаног простора.

На ово Савино упозорење командир се разгоропади, тргну пиштољ и након жестоке препирке, да се не би међусобно поубијали, Сава ућута. Контранапад крену. Сава иде први да други отприлике виде како се то треба да се ради.

На пола брисаног простора дочекан жестоком ватром командир елитне јединице схвата да је погријешио и наређује повлачење, али та је команда већ окаснила за седам илиџанских момака и за Саву Анђића и Александра Томића који су прешли брисани простор и већ ушли у прве зграде и ровове Соколовић колоније.

Када је након пар дана преко УНПРОФОР-а извршена размјена мртвих на Илиџу су довезени Аца Томић и Сава Анђић. Сава је имао рупу од метка у устима и на потиљку. Да ли је извршио самоубиство да га живог не ухвате, или га је заробљеног убио неки пријатељ из дјетињства?! Никог није било да одговор зна.

Аутор: Жељко Пржуљ

Коментари 15
  • Generic placeholder image
    Лепи 05.03.2024. 16:05
    "Саву Анђића је писац овог фељтона први пут срео у прољеће `73. Њихови разреди су играли фудбал на обали Жељезнице, а посљедњи пут 13. маја 92 у једном илиџанском кафићу. У тих десет година стало је"...
    Жељко, то није десет, него замало двадесет година...
  • Generic placeholder image
    Realista 05.03.2024. 08:18
    Ovaj je idealan za pisat bajke...
  • Generic placeholder image
    Max 05.03.2024. 07:46
    Ero, nisi baš jasan. Kome se na Palama obratio taj tvoj stric? Je li otpravniku na autobuskoj stanici? Kome? Glavna komanda je bila u HP, komanda korpusa u Lukavici..
    A što je došao baš na Pale? Što nije ostao u Kalinoviku?
    Nisi baš jasan, ispade neki školovan oficir, što znači najmanje poručnik, vrlja sam po Srpskoj republici BiH od mjesta do mjesta i traži sebi ratni raspored.
    Sve mi se čini da si ti sam (ili ti je neko pomogao) konstruisoa tu priču na osnovu nekih glasina. Imate vi Ere tu literarnu sklonost.
  • Generic placeholder image
    404 05.03.2024. 00:37
    nemojte samo vi pržulji tite vam i draže.znamo koji ste..
  • Generic placeholder image
    Re: Ero 04.03.2024. 21:12
    Ero, i đe ti ode stric sa Pala? Naslušao sam se ovih priča. Je li mano za Srbiju ili neđe u komandu? Došao je na Pale neki aktivni oficir, pa pokupio vojsku po naređenju opet nekih viših aktivnih oficira, odveo ih u Žepu. Kako su prošli zna se. To ni jedan lovovođa, autoprevoznik, ugostitelj ne bi tako uradio. Kor i krem aktivnih oficira u Dobrovoljačkoj pomlatili, ponizili bistrički uličari.
  • Generic placeholder image
    Bojan 24.11.2023. 18:04
    Volio bi da upoznam ovu Vesnu...drago bi mi bilo
  • Generic placeholder image
    Soko 05.03.2023. 16:38
    Baš bih volio znati, ovoga strica artiljerca, što je došao na Pale da pomogne, pa ga otjerali....
  • Generic placeholder image
    ero 05.03.2023. 16:04
    dođe 1992. moj stric, major artiljerac iz kalinovika, da se stavi na raspolaganje na palama... otjeraju ga, mi znamo kako ćemo i šta ćemo
  • Generic placeholder image
    Србин 05.03.2023. 15:19
    Имали смо ми у Сарајеву и школованих активних и резервних подофицира и официра који су итекако знали да ратују, а који су хтјели завести ред и војни суд како би спријечили криминал. Међутим актуелној власти то није одговарало јер су и сами преко својих криминалаца крали шаком и капом. Данас зато имамо највећи број осуђених ратних злочинаца, а многи су им жестоки момци одавно под земљом... И, немојте ми само сад причати како ми ваљамо али не ваља свијет...
  • Generic placeholder image
    Krle II 05.03.2023. 13:21
    Šta ovo pa nema komentara "Vojvode" što kaže kako mene nisu primili na akademiju JNA prije rata, a eto njega su primili. Ko vidovnjak kaže za mene da sam nio nesposoban pa nisam primljen, a on iako je navodno iz četničke prodice primljen. Ua vrjeme Tite dok je bio živ, gledala se porodična geneza roditelja, djed jeli ko bio u partizaniam i to je bila dobra propusnica. U mene pok, djed imo devet sinova u kraljevini SHS pa mu potom kralj kumovo. NTakođe nacionalni kljkuč kod upisa, tačno određene kvota sve tri nacije. Najvišpe se u tom upisnom roku prijavilo Srba, jer poznato je da oni preferijaju vojnički poziv. Selekcija najača bila u Srpsko korpusu, najviše eliminisano Srba i ja tako nisam prošao. Ne žalim, jer sam vidio da su i mnogi bolji od mene odbijeni. Takva vremena bila.
  • Generic placeholder image
    Leo 05.03.2023. 11:20
    Krle,u pravu si,ali da li je moguće da se ponovo stoka sitnog zuba ne uci na sopstvenim greškama...Hoćemo li nakon koju godinu pisati ovakve zalopojke što nismo čuli glas Vukana...i možda još ponekog iz reda narodnih političara,a naspram ovih "političara",odnosno oficira JNA iz tvog komentara ",u prevodu
  • Generic placeholder image
    Vesna 05.03.2023. 10:28
    Poznavala sam pokojnog Savu, bio je dobar čovjek. Neka mu je laka crna zemlja.
  • Generic placeholder image
    Neven 05.03.2023. 09:51
    Svaka čast autoru teksta Pržulju, da se ne zaborave ovi div junaci koji položiše ono najvrijednije za otadžbinu, svoje živote. I da vječno žive u srcima svih patriota i rodoljuba Republike Srpske .
  • Generic placeholder image
    Krle 04.03.2023. 23:39
    Prije će biti da ti školovani oficiri nisu bili sposobni, bolje su se pokazali samozvani komandanti od ovih oficira JNA, koji nisu bili tako spremni i hrabri da povedu ljude u borbu. Iz priloženog teksta se vidi ko je pogriješio i ko je odgovoran za gubitak ljudski života, Pokojni Savo je bio u pravu, ali kasno za njega i saborce, što su poslušali suludi napad-samoubilački i tako mladi izgubili živote.
  • Generic placeholder image
    Gile 04.03.2023. 19:13
    Dosta ih je izginulo zato što je svak bio komandant, vječna im slava i hvala.
Повезане вијести
Сјећање на Миломира Јањића Зеку Сјећање на Миломира Јањића Зеку
Годишњица упада у војну фабрику „Претис“ у Вогошћи Годишњица упада у војну фабрику „Претис“ у Вогошћи
Борбе у Подрињу - Вишеград, Фоча 1992. Борбе у Подрињу - Вишеград, Фоча 1992.
Најчитаније
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    23h 58m
    0
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    20h 30m
    0
  • Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
    22h 23m
    0
  • Полицајац годинама просјацима узимао новац
    21h 8m
    1
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    8h 6m
    0