Ovo je budućnost marketinga, reklamni panoi na nebu (VIDEO)

06.10.2022. 15:06
0
IZVOR: glassrpske.com

Studija je pokazala da bi lansiranje mreže satelita, postavljenih u format poput piksela, za ispisivanje reklamnih poruka na nebu, bilo ekonomski isplativo u kratkom roku.

Prije nekoliko godina jedan ruski startap predložio je da se u nisku orbitu lansiraju maleni CubeSat sateliti u formatu koji bi podsjećao na matricu LE-dioda ili piksela. Tako posloženi sateliti kružili bi oko Zemlje i, prema potrebi, zaokretali svoja ogledala kako bi "palili i gasili" pojedinačni piksel. Rezultat bi bio stvaranje ogromnog nebeskog reklamnog panoa, na kojem bi se iznad naseljenih mjesta mogle ispisivati reklamne poruke.

Bizarna ideja tada je, navodno, imala i prvog zainteresovanog klijenta, koji bi se htio oglašavati na ovaj način, no nakon toga o svemirskim bilbordima nismo ništa čuli – sve do sada, kada je o tom projektu napisana i cijela studija. Istraživači ruskih univerziteta Skoltech i MIPT istražili su ekonomsku isplativost ovakvog projekta, i zaključili da je on – isplativ.

Video pogledajte OVDJE

Dobra zarada

U svoje su kalkulacije uračunali troškove izrade satelita, lansiranja, goriva, održavanja u orbiti, kao i potencijalne prihode od oglašavanja iznad velikih gradova. Prema njima, cijela bi misija mogla koštati oko 65 miliona dolara, a uključivala bi najmanje 50 satelita u formatu.

Na temelju populacija gradova koje bi se nadlijetalo i broja ljudi koji bi mogli vidjeti oglase, istraživači su došli do toga da bi dnevni prihod od oglašavanja mogao biti oko 2 miliona dolara. Samim time, cijeli projekat mogao bi se isplatiti u samo mjesec dana, zavisno od toga koliko često bi se sateliti rekonfigurisali, tj. koliko bi se različitih poruka moglo prikazati unutar jednog dana.

Autori ove studije osvrnuli su se i na najčešću kritiku ovakvog projekta – povećanje svjetlosnog zagađenja i ometanje astronomskih posmatranja – pa kažu kako to ne bi trebalo nikoga brinuti. Naime, ovo rješenje nema aktivno osvjetljenje, već se koriste ogledala koja reflektuju sunčeve zrake. Kao takvo, može funkcionirati samo dok je na tlu relativna tama, a na nebu i dalje ima sunca, što znači da bi svoje reklame u stanju bilo prikazivati u vrijeme svitanja i u sumrak, ne i tokom pune noći. Ka tome, oglašavanje na ovaj način namijenjeno je primarno velikim gradovima, gdje je svjetlosno zagađenje ionako intenzivno, zaključuju istraživači.

Komentari 0
Povezane vijesti
Noćas na nebu super krvavi Mjesec Noćas na nebu super krvavi Mjesec
BiH preuzima potpunu kontrolu nad nebom BiH preuzima potpunu kontrolu nad nebom
Noćas zvjezdani spektakl – kiša meteora Noćas zvjezdani spektakl – kiša meteora
Najčitanije
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    8h 35m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    22h 49m
    0
  • Snijeg ponovo zabijelio BiH
    20h 56m
    0
  • Slaviša Mazić kandidat SDS za načelnika Vlasenice
    19h 44m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    2h 26m
    0