Pale: Prevencija ključna u borbi protiv (zlo)upotrebe droga

30.11.2019. 16:20
0
IZVOR: Katera

Zloupotreba droga, odnosno zloupotreba psihoaktivnih supstanci poput kokaina, amfetamina, heroina i među omladinom najpopularnije marihuane sve je češći problem kod mladih, ali i starijih ovisnika o narkoticima u današnjem društvu.

Na ovaj problem danas ukazuju mnoge institucije koje tokom jedne godine održe niz edukativnih predavanja u osnovnim i srednjim školama, predstavljajući rizike i posljedice koje iza sebe ostavljaju brojnih narkotici.

Međutim, tek nekoliko predavanja i dijeljenja letaka nisu rješenje problema, smatra odbornik SNSD u Skupštini opštine Pale Damjan Škipina, koji je na prethodnoj sjednici ukazao na ovaj problem.

- Prevencija je ključna stvar kad govorimo o ovom problemu i ono koliko škole urade nije dovoljno. Smatram da se ovome treba pristupiti još tokom osnovnog obrazovanja, kada dijete još uvijek nije došlo u dodir sa drogama, kako bi ono ozbiljnije shvatilo kakvu opasnost i posljedice korištenje narkotika može donijeti – kaže Škipina.

Škipina kaže da je neovlaštena prodaja i konzumacija droga ozbiljna stvar, te da posebno treba obratiti pažnju i na srednjoškolski uzrast.

-Klub odbornika SNSD-a je prošle godine tražio od Policijske uprave Istočno Sarajevo da se obezbjedi po jedno uniformisano lice u školama, međutim, dobili smo odgovor da Uprava nema dovoljno uniformisanih policajaca na ovom prostoru – ističe Škipina.

Ispitijući ovaj problem kroz osnovno i srednje obrazovanje u Palama nismo došli do konkretnih rezultata, jer su nam u paljanskim osnovnim školama i u Srednjoškolskom centru rekli da oni nemaju evidenciju da li je neko od njihovih učenika sklon vršenju krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom droga u toku školske nastave.

U paljanskom Centru za socijalni rad kažu da ni oni ne posjeduju registar maloljetnika koji su skloni vršenju krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom droga, ali da znaju da postoje određene rizične grupe.

Direktor Centra za socijalni rad Pale Srđan Baralić kaže da ova ustanova, u ovom slučaju zloupotrebe droga, može da reaguje na tri različita načina i pomogne porodici da uspostavi kontrolu u datom trenutku.

Slika

- Kada imamo jasne indikacije da postoji ovisnost u konkretnoj porodici, mi imamo ovlaštenje da obavimo razgovor sa tom porodicom u savjetodavnom smislu, odnosno kako bi trebalo da se urade određene stvari – kaže Baralić.

- Baralić ističe da onda, kada se testiranjem utvrdi prisutnost droge kod lica i ako porodica propusti da djeluje pravilno, organ starateljstva može da pruži nadzor u vršenju roditeljskog prava.

- Tu Centar pokušava da ojača roditelja i da uspostavi kvalitetniji nadzor, kako bi došlo do smanjenja određene pojave. U drugom slučaju, kada roditelj nema kapacitet ili neće, ili je sam disfunkcionalan, organ starateljstva ima drugi nivo nadzora, a to je neposredni nadzor djeteta – ističe Baralić.

- On dodaje da bi treća opcija bilo izmještanje djeteta u drugu porodicu i nadzor u drugoj porodici ili ustanovi, kako bi se uspostavila kontrola. 

- Ono što mi danas prepoznajemo kao snažnu podršku sistema zaštite i rane detekcije i prevencije je uspostavljeni RNP, odnosno referalni mehanizam podrške u školama, koji se radi u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom i Društvom psihologa RS – kaže Baralić.

Baralić ističe da je tako uspostavljen sistem ranog prepoznavanja određenih rizičnih ponašanja koja se mogu prepoznati i evidentirati na jedan sistematičan način, kao i kroz multidisciplinarne timove.

- Danas sve škole definišu multisektorske timove. Predstavnik našeg Centra učestvuje u multisektorskim timovima osnovnih škola „Srbija“ , „Pale“ i „Mokro“ i SŠC „Pale“. Kada problem „ispliva“ multisektorski tim se obavještava, saziva se sastanak i tu se razgovara o konkretnom problemu – kaže Baralić i napominje da u ovom Centru za sada nema nijednog registrovanog maloljetnog ovisnika o narkoticima.

Specijalista psihijatar i načelnik Centra za mentalno zdravlje Pale Aleksandra Garić kaže da se broj ovisnika o heroinu, sa kojima ona radi uz pomoć substitucijske terapije za ovaj tip zavisnosti, kreće od 10 do 12.

Slika

- Ja radim sa ljudima koji hoće da se liječe substitucijskom terapijom za heroinsku zavisnost i koji hoće da imaju relativno normalan život, što podrazumijeva posao i porodicu, s tim što na svakih sedam dana dolaze kod mene po recept za tablete i terapiju – kaže Garićeva.

Ona ističe da svaki korisnik ovog Centra na terapiji odvikavanja od heroina jednom sedmično dobija terapiju „suboksona“, lijeka koji se uz specijalistički nalaz dr Garić i porodičnog ljekara, dobija u samo jednoj apoteci u Palama.

- Takav lijek drži se u sefu i korisnici dobijaju tačnu dozu za sedmodnevnu terapiju. Na taj način mi imamo kontrolu o tome koliko lijekova oni dobiju, da ne bi došlo do zloupotrebe – kaže Garićeva.

Ona pojašnjava da ovaj lijek smanjuje intentizet žudnje za drogom kod osoba koje su ovisne o opijatima, a zloupotrebom istog izaziva se pospanost, zbunjenost, mučnina i respiratorna depresija kod korisnika.

Garićeva dodaje da, kada se pojavi novi slučaj, odnosno kada se osoba ovisna o narkoticima javi u ovaj Centar, najprije se izvrši pregled tog lica, uradi test na psihoaktivne supstance, te se uputi na detoksikaciju.

- Mi ovdje nemamo mogućnost početnog liječenja detoksikacijom, nego pacijente šaljemo u Banjaluku, u Detoks centar na Kliniku za psihijatriju UKC Republike Srpske, gdje on započinje sedmodnevnu detoksikacijsku terapiju – kaže Garićeva.

Ona pojašnjava da pomoć i usluge u liječenju Centra za mentalno zdravlje Pale koristi 12 građana Pala, ali da se dešava da se ponekad pojavi novi pacijent, ali i da nekada „izgube“ jednog od njih.

- Pod tim da „izgubimo“ pacijenta mislimo na one koji se ponovo vrate na konzumiranje heroina i prestanu dolaziti kod nas. Starosna dob naših pacijenata se kreće između 30 i 40 godina i obično se radi o dugogodišnjim zavisnicima – ističe Garićeva.

Garićeva kaže da se u potpunosti slaže sa  mišljenjem stručnjaka za bolesti zavisnosti dr Jasmina Softića, koji kaže da ljudi koji prestanu da uzimaju svaku vrstu psihoaktivne supstance treba da budu na nečemu, pa makar to bio i antidepresiv.

Ona napominje da je veoma važno preventivno djelovati, te da je dolaskom novog rukovodstva u Dom zdravlja Pale angažovana posjeta dva psihijatra iz Centra za mentalno zdravlje koji u paljanskim školama održavaju edukativna predavanja o ovakvim problemima.

Slika

Portparol Policijske uprave Istočno Sarajevo Vesna Stokanović kaže da u prethodnih devet mjeseci nije bilo evidentiranih maloljetnih lica, kada je u pitanju krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga.

Stokanovićeva dodaje da policija posjeduje svoje operativne evidencije kroz koje pronalazi izvršioce krivičnih djela u vezi sa neovlaštenom proizvodnjom i prometom opojnih droga, ali isto tako i maloljetnika oštećenih krivičnim djelom.

- Posebna pažnja se posvećuje kada su u pitanju maloljetna lica. Mi sarađujemo sa svim institucijama u sistemu zaštite poput Centra za socijalni rad i sa školama kroz poseban Zakon o zaštiti u postupanju sa maloljetnim licima – kaže Stokanovićeva.

Kada se radi o punoljetnim licima, u proteklih devet mjeseci na području Uprave registrovano je 18 krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom droga, od toga 17 krivičnih djela neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga i jedno krivično djelo omogućavanje uživanja opojnih droga.

Onima koji počine neko krivično djelo u vezi sa zloupotrebom droga, pored novčane, prijeti i zatvorska kazna od jedne do 15 godina.

Ovo istraživanje sprovedeno je u novembru mjesecu tekuće godine, koji se obilježava kao Mjesec borbe protiv bolesti zavisnosti, a kroz ove izjave sa našim sagovornicima iz nadležnih institucija koje raspolažu podacima o ovisnicima narkota u opštini Pale, željeli smo približiti javnosti ovaj problem i ukazati na koje načine je moguće ovaj problem kontrolisati i postepeno ga rješavati.

Komentari 0
Povezane vijesti
Policajac uboden nožem! Policajac uboden nožem!
Srpski carinici u plišanom medi našli kilogram droge (FOTO) Srpski carinici u plišanom medi našli kilogram droge (FOTO)
Europol: U BiH srušen najuži krug globalnog kralja droge Europol: U BiH srušen najuži krug globalnog kralja droge
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    9h 30m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    9h 35m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    10h 27m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    22h 57m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    10h 41m
    0