Paljanski SDS uputio otvoreno pismo predsjedniku SNSD Miloradu Dodiku

21.10.2021. 19:26
IZVOR: Katera

Opštinski odbor Srpske demokratske stranke Pale uputio je danas otvoreno pismo predsjedniku Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miloradu Dodiku povodom njegove najave da će Jahorinu proglasiti nacionalnim parkom.

Pismo OO SDS Pale prenosimo u cjelosti:

- Poštovani predsjedniče Saveza nezavisnih socijaldemokrata,

Obraćamo Vam se u navedenom svojstvu, jer je to jedina funkcija koju decenijama svakodnevno koristite i na osnovu koje bi, eventualno, mogli pokretati inicijative poput „Nacionalnog parka Jahorina“, a imajući u vidu da Vam trenutne zakonske i ustavne nadležnosti, kao srpskog člana Predsjedništva BiH, to ne dozvoljavaju.

Iz Vaših posljednjih medijskih nastupa u vezi sa aktuelnom temom, ali i reakcija rukovodstava Olimpijskog centra Jahorina i opštine Pale, da se zaključiti samo jedno: da se obje strane svojski trude da pridobiju Vašu naklonost i podršku u njihovoj međusobnoj borbi za prevlast, političke i lične interese na Jahorini. Sigurni smo da ćete, ukoliko budete slijedili ideje rukovodstva OC Jahorina u vezi „Nacionalnog parka Jahorina“, nanijeti dugoročnu i nemjerljivu štetu opštini Pale, i kao instituciji, ali i njenim građanima.

S druge strane, politiku rukovodstva opštine Pale u vezi budućeg razvoja i upravljanja Jahorinom i ne možete slijediti, jer ta politika razvoja ne postoji.

Svjesni nezgodne situacije u kojoj se nalazite, mislimo da trebate imati na umu sljedeće:

Aktuelno rukovodstvo OC Jahorina je birala Vlada Republike Srpske kojom rukovodi Vaša politička partija, kao što je slučaj sa svim rukovodstvima ovog javnog preduzeća od 2006. godine pa do danas. Aktuelno rukovodstvo je, bez ikakve sumnje, najuspešnije rukovodstvo ovog preduzeća u mandatu Vaše Vlade, sa ubjedljivo najvećom finansijskom podrškom republičkih institucija.

Prethodne uprave su, takođe, bile izbor Vaš i Vaše političke partije, a zašto je podrška njima izostala i zašto je Jahorina  gotovo deceniju stagnirala, kako često navode iz OC Jahorina, odgovor je koji građanima Pala zajednički dugujete.

Možda dio odgovora leži u činjenici da je lokalnu vlast do 2016. godine činila Srpska demokratska stranka sa svojim koalicionim partnerima, a onda su, iste godine, pobijedili oni koji su bili Vaš prijedlog građanima Pala, a za koje se ispostavilo, kako Vi rekoste, da „njihov mentalni potencijal nije dovoljno širok“ da prati razvoj Jahorine.

To je konstatacija sa kojom se apsolutno slažemo, s tim što bismo dodali, da i ostatak opštine Pale, osim Jahorine, trpi posljedice njihove neplanske, neprincipijelne i ličnim interesima prožete politike.

Ipak, treba biti iskren pa podsjetiti, da je lokalna vlast u opštini Pale, predvođena načelnikom Jugovićem, u proteklih pet godina intenzivno sarađivala sa rukovodstvom OC Jahorina, ali, očigledno, nedovoljno u odnosu na ono što se od njih očekivalo. Navešćemo samo neke primjere:

Dozvolili su akcionarskom društvu OC Jahorina postavljanje naplatnih rampi na lokalnim putevima na planini, mimo svih zakona i nadležnosti ovog javnog preduzeća;

U pandemijskoj 2020. godini načelnik je Olimpijskom centru Jahorina iz budžeta opštine Pale poklonio milion konvertibilnih maraka, opet mimo svih zakona i procedura;

Dali su saglasnost za izgradnju više od 400.000 kvadratnih metara smještajnog i drugog prostora, bez ikakvih jasnih i javno dostupnih kriterijuma;

Podigli su cijenu kvadratnog metra građevinskog zemljišta u vlasništvu opštine sa 300 KM na 850 KM, pa potom spustili na 650 KM, sve prema instrukcijama iz OC Jahorina;

Dozvolili su, kako sami priznaju, da OC Jahorina preprodaje zemljište koje im je opština Pale prodala neposrednom pogodbom radi realizacije projekata od javnog interesa, poput kaskadnog parkinga, koji do danas nije izgrađen.

Ovo su samo neki od poteza aktuelne paljanske vlasti, koji daju potvrdu vašim pogledima na njihov mentalni kapacitet, ali ujedno i negiraju nepostojanje saradnje između suprotstavljenih strana.

Poštovani predsjedniče Saveza nezavisnih socijaldemokrata,

Ideja „Nacionalog parka Jahorina“ u formi u kojoj ste zamislili se ne uklapa u izgradnju novih 400.000 kvadratnih metara prostora na Jahorini.

Ideja „Nacionalog parka Jahorina“ je paravan za realizaciju interesa krupnog kalitala, upravo na račun prirodne i ekološke devastacije Jahorine.

Ideja „Nacionalog parka Jahorina“ je destruktivna i pogubna za opštinu Pale i dovodi u pitanje njeno dalje finansijsko i drugo funkcionisanje.

Ideja „Nacionalog parka Jahorina“ i otimanje nadležnosti od opštine Pale se ne može pravdati nikakvim vladinim investicijama na planini, jer budžet Republike Srpske pripada i Paljanima koji zaslužuju te investicije  i bez institucionalnog čerupanja naše opštine.

Ideja „Nacionalog parka Jahorina“ nije fer prema Paljanima koji su tu planinu branili životima.

Zbog svega navedenog, apelujemo na Vas da iskoristite svoj politički autoritet i budete garant uspješne i normalne saradnje između lokalne vlasti i rukovodstva OC Jahorina, da se prevaziđu svi konflikti i osujete partikularni interesi koji koče razvoj, kako bi se stvorile pretpostavke da sve strane u okviru svojih nadležnosti daju maksimalan doprinos razvoju naše Jahorine.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Stari 22.10.2021. 08:12
    Svi projekti su preplaćeni a pare završile kod Milokrada i Eleka
  • Generic placeholder image
    Gradjanin 21.10.2021. 22:17
    Boze gdje mi zivimo i sta se sve desava iza ledja gradjana. Milioni se dijele dok mi gradjani trebamo da predjemo rampu i platimo parking zato i ne idem vise na tu Jahorinu.