Паљански СДС упутио отворено писмо предсједнику СНСД Милораду Додику

21.10.2021. 19:26
2
ИЗВОР: Катера

Општински одбор Српске демократске странке Пале упутио је данас отворено писмо предсједнику Савеза независних социјалдемократа Милораду Додику поводом његове најаве да ће Јахорину прогласити националним парком.

Писмо ОО СДС Пале преносимо у цјелости:

- Поштовани предсједниче Савеза независних социјалдемократа,

Обраћамо Вам се у наведеном својству, јер је то једина функција коју деценијама свакодневно користите и на основу које би, евентуално, могли покретати иницијативе попут „Националног парка Јахорина“, а имајући у виду да Вам тренутне законске и уставне надлежности, као српског члана Предсједништва БиХ, то не дозвољавају.

Из Ваших посљедњих медијских наступа у вези са актуелном темом, али и реакција руководстава Олимпијског центра Јахорина и општине Пале, да се закључити само једно: да се обје стране својски труде да придобију Вашу наклоност и подршку у њиховој међусобној борби за превласт, политичке и личне интересе на Јахорини. Сигурни смо да ћете, уколико будете слиједили идеје руководства ОЦ Јахорина у вези „Националног парка Јахорина“, нанијети дугорочну и немјерљиву штету општини Пале, и као институцији, али и њеним грађанима. 

С друге стране, политику руководства општине Пале у вези будућег развоја и управљања Јахорином и не можете слиједити, јер та политика развоја не постоји.

Свјесни незгодне ситуације у којој се налазите, мислимо да требате имати на уму сљедеће:

Актуелно руководство ОЦ Јахорина је бирала Влада Републике Српске којом руководи Ваша политичка партија, као што је случај са свим руководствима овог јавног предузећа од 2006. године па до данас. Актуелно руководство је, без икакве сумње, најуспешније руководство овог предузећа у мандату Ваше Владе, са убједљиво највећом финансијском подршком републичких институција.

Претходне управе су, такође, биле избор Ваш и Ваше политичке партије, а зашто је подршка њима изостала и зашто је Јахорина  готово деценију стагнирала, како често наводе из ОЦ Јахорина, одговор је који грађанима Пала заједнички дугујете.

Можда дио одговора лежи у чињеници да је локалну власт до 2016. године чинила Српска демократска странка са својим коалиционим партнерима, а онда су, исте године, побиједили они који су били Ваш приједлог грађанима Пала, а за које се испоставило, како Ви рекосте, да „њихов ментални потенцијал није довољно широк“ да прати развој Јахорине.

То је констатација са којом се апсолутно слажемо, с тим што бисмо додали, да и остатак општине Пале, осим Јахорине, трпи посљедице њихове непланске, непринципијелне и личним интересима прожете политике.

Ипак, треба бити искрен па подсјетити, да је локална власт у општини Пале, предвођена начелником Југовићем, у протеклих пет година интензивно сарађивала са руководством ОЦ Јахорина, али, очигледно, недовољно у односу на оно што се од њих очекивало. Навешћемо само неке примјере:

Дозволили су акционарском друштву ОЦ Јахорина постављање наплатних рампи на локалним путевима на планини, мимо свих закона и надлежности овог јавног предузећа;

У пандемијској 2020. години начелник је Олимпијском центру Јахорина из буџета општине Пале поклонио милион конвертибилних марака, опет мимо свих закона и процедура;

Дали су сагласност за изградњу више од 400.000 квадратних метара смјештајног и другог простора, без икаквих јасних и јавно доступних критеријума;

Подигли су цијену квадратног метра грађевинског земљишта у власништву општине са 300 KM на 850 KM, па потом спустили на 650 КМ, све према инструкцијама из ОЦ Јахорина;

Дозволили су, како сами признају, да ОЦ Јахорина препродаје земљиште које им је општина Пале продала непосредном погодбом ради реализације пројеката од јавног интереса, попут каскадног паркинга, који до данас није изграђен.

Ово су само неки од потеза актуелне паљанске власти, који дају потврду вашим погледима на њихов ментални капацитет, али уједно и негирају непостојање сарадње између супротстављених страна.

Поштовани предсједниче Савеза независних социјалдемократа,

Идеја „Националог парка Јахорина“ у форми у којој сте замислили се не уклапа у изградњу нових 400.000 квадратних метара простора на Јахорини.

Идеја „Националог парка Јахорина“ је параван за реализацију интереса крупног калитала, управо на рачун природне и еколошке девастације Јахорине.

Идеја „Националог парка Јахорина“ је деструктивна и погубна за општину Пале и доводи у питање њено даље финансијско и друго функционисање.

Идеја „Националог парка Јахорина“ и отимање надлежности од општине Пале се не може правдати никаквим владиним инвестицијама на планини, јер буџет Републике Српске припада и Паљанима који заслужују те инвестиције  и без институционалног черупања наше општине.

Идеја „Националог парка Јахорина“ није фер према Паљанима који су ту планину бранили животима.

Због свега наведеног, апелујемо на Вас да искористите свој политички ауторитет и будете гарант успјешне и нормалне сарадње између локалне власти и руководства ОЦ Јахорина, да се превазиђу сви конфликти и осујете партикуларни интереси који коче развој, како би се створиле претпоставке да све стране у оквиру својих надлежности дају максималан допринос развоју наше Јахорине.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Stari 22.10.2021. 08:12
    Svi projekti su preplaćeni a pare završile kod Milokrada i Eleka
  • Generic placeholder image
    Gradjanin 21.10.2021. 22:17
    Boze gdje mi zivimo i sta se sve desava iza ledja gradjana. Milioni se dijele dok mi gradjani trebamo da predjemo rampu i platimo parking zato i ne idem vise na tu Jahorinu.
Повезане вијести
ОО СДС Пале: Дегутанта изјава Томића у којој позива на јединство ОО СДС Пале: Дегутанта изјава Томића у којој позива на јединство
Писмо Гутерешу – прекинути са кршењем људских права Радована Караџића Писмо Гутерешу – прекинути са кршењем људских права Радована Караџића
Бабаљ поручио борцима: Будите дио наше велике народне побједе Бабаљ поручио борцима: Будите дио наше велике народне побједе
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    17h 36m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    16h 31m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    11h 19m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    12h 25m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    20h 53m
    0