Pashalno večernje u Sabornoj crkvi biće služeno na srpskom i stranim jezicima

28.04.2021. 16:23
0
IZVOR: SRNA

U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu u nedjelju, 2. maja u 17:00 časova, biće služeno Pashalno večernje, a Sveta Jevanđelja će se čitati na srpskom, grčkom, crkvenoslovenskom, engleskom, njemačkom i ruskom jeziku, saopšteno je iz Mitropolije dabrobosanske.

Iz Mitropolije su pozvali sveštenstvo i sveštenomonaštvo arhijerejskih namjesništava Sarajevskog i Sokolačko-paljanskog da uzmu učešće u Pashalnom večernjem u Sabornom hramu.

- Takođe određujemo da se začalo Jevanđelja čita na srpskom, grčkom, ruskom, engleskom, njemačkom, crkvenoslovenskom i drugim jezicima ukoliko ima sveštenika koji znaju neke jezike - navodi se u saopštenju.

U vezi organizacije čitanja Jevanđelja na stranim jezicima, poziv je upućen arhijerejskim namjesnicima da provjere koji od sveštenika znaju navedene ili druge jezike (nenavedene), kako bi ih mogli angažovati za čitanja Jevanđelja.

Neophodno je, navodi se u saopštenju, obratiti pažnju na specifičnost Pashalnog večernja kako bi se mogli adekvatno pripremiti za služenje.

Pashalno večernje će sasluživati protojereji-stavrofori Vladislav Topalović, Čedo Đureinović, Vladimir Stupar, Ilija Čupić, Mladen Vidaković, protojereji Marko Glavaš, Velimir Divljanović, Miljan Rađenović, Vihor Klopanović, protonamjesnik Mladen Drobnjak i đakon Budimir Gardović.

Za organizaciju Pashalno večernje zaduženo je sveštenstvo Saborne crkve.

- Blagodat i mir Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista da bude sa svima vama. Čestitajući vam veliki praznik našeg spasenja - Vaskrs, molimo se Vaskrslom Gospodu da vas sve ukrijepi i osnaži u vršenju volje Božije - poručili su sveštenici mitropolije dabrobosanske.

Pravoslavni vjernici proslaviće u nedjelju, 2. maja, najveći hrišćanski praznik Vaskrsenja Isusa Hrista - Vaskrs.

Komentari 0
Povezane vijesti
Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
Policija u Sarajevu uputila apel građanima: Ovo je muškarac za kojim se traga zbog ubistva na Stupu Policija u Sarajevu uputila apel građanima: Ovo je muškarac za kojim se traga zbog ubistva...
Pogledajte kako je izgledao život u Sarajevu 1920. godine (VIDEO) Pogledajte kako je izgledao život u Sarajevu 1920. godine (VIDEO)
Najčitanije
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    16h 14m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    23h 46m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    22h 52m
    4
  • Danas Sveti Joakim i Ana
    37m
    0
  • Predstava "Mala sirena" sutra otvara 25. "Lut fest "
    18h 26m
    0