Patrijarh Porfirije apelovao na građane za mir i međusobno poštovanje

28.11.2021. 19:04
0
IZVOR: N1 Beograd

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije uputio je povodom jučerašnjih dešavanja apel u kojem je zamolio sve građane za mir i međusobno poštovanje.

- Mogu samo da molim sve, da apelujem, da čuvamo jedni druge, a ne da se bijemo. Svako je svakome potreban. Ne možemo jedni bez drugih. Svako da poštuje svakoga, na to nas Bog poziva - saopštio je on, između ostalog u objavi objavljenoj na Instagramu.

- Na samom ulasku u božićni post, bijemo se međusobno pesnicama, motkama, kamenujemo autobuse, razbijamo glave jedni drugima, uništavamo imovinu. Ne želim da analiziram šta je povod, a šta pravi uzrok sukoba, ni ko je kriv, a ko je nevin. Oni koji stvaraju konflikte i upravljaju krizama i sukobima u svijetu, ali isto tako i oni koji kod nas polarizuju, dijele i svaku temu politizuju da bi stvarali razdore iz sebičnih, parcijalnih interesa, sve to dobro znaju - naveo je on.

Zamolio je "da u danima Božićnog posta svoje misli, želje i molitve Hristu Bogu, jedinom mirotvorcu, usmjerimo ka opštem dobru, razumijevanju, ljubavi i poštovanju prema bližnjem, bez obzira na činjenicu da su nam, po prirodi stvari, ideološki, sociološki, politički i svaki drugi stavovi različiti“.

- Period posta, u koji smo zakoračili nas podsjeća i poziva na neophodni mir. Međutim, moramo znati da se istinski mir ne može postići bez pomirenja i mira sa Bogom, to jest, bez truda da, koliko god je moguće živimo u skladu sa Hristovim, jevanđelskim sistemom vrijednosti, koje su sažete u tajni dvojedine ljubavi, prema Bogu i prema bližnjem, što znači prema svakom čovjeku. Moramo znati da nemiri, ma koliko htjeli da donesu mir, neumitno proizvode nove i nove nemire - stoji u objavi patrijarha SPC Porfirija.

Komentari 0
Povezane vijesti
Riječi podrške Novaku Đokoviću na kuli Beograd Riječi podrške Novaku Đokoviću na kuli Beograd
Jake policijske snage na jugu Kosovske Mitrovice Jake policijske snage na jugu Kosovske Mitrovice
Sutra referendum u Srbiji o promjeni Ustava Sutra referendum u Srbiji o promjeni Ustava
Najčitanije
 • Detalji ubistva u Rogatici: Lovac iz nehata ubio drugog lovca
  5h 0m
  0
 • Zbog psa repetirao pištolj prema porodici
  10h 59m
  6
 • Uhapšen zbog ubistva u opštini Rogatica
  6h 36m
  0
 • Australija deportuje Đokovića iz zemlje
  16h 33m
  1
 • Šmit: Neću povući Inckov zakon, na Dodika više ne treba računati
  6h 15m
  8