Patrijarh Porfirije apelovao na građane za mir i međusobno poštovanje

28.11.2021. 19:04
0
IZVOR: N1 Beograd

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije uputio je povodom jučerašnjih dešavanja apel u kojem je zamolio sve građane za mir i međusobno poštovanje.

- Mogu samo da molim sve, da apelujem, da čuvamo jedni druge, a ne da se bijemo. Svako je svakome potreban. Ne možemo jedni bez drugih. Svako da poštuje svakoga, na to nas Bog poziva - saopštio je on, između ostalog u objavi objavljenoj na Instagramu.

- Na samom ulasku u božićni post, bijemo se međusobno pesnicama, motkama, kamenujemo autobuse, razbijamo glave jedni drugima, uništavamo imovinu. Ne želim da analiziram šta je povod, a šta pravi uzrok sukoba, ni ko je kriv, a ko je nevin. Oni koji stvaraju konflikte i upravljaju krizama i sukobima u svijetu, ali isto tako i oni koji kod nas polarizuju, dijele i svaku temu politizuju da bi stvarali razdore iz sebičnih, parcijalnih interesa, sve to dobro znaju - naveo je on.

Zamolio je "da u danima Božićnog posta svoje misli, želje i molitve Hristu Bogu, jedinom mirotvorcu, usmjerimo ka opštem dobru, razumijevanju, ljubavi i poštovanju prema bližnjem, bez obzira na činjenicu da su nam, po prirodi stvari, ideološki, sociološki, politički i svaki drugi stavovi različiti“.

- Period posta, u koji smo zakoračili nas podsjeća i poziva na neophodni mir. Međutim, moramo znati da se istinski mir ne može postići bez pomirenja i mira sa Bogom, to jest, bez truda da, koliko god je moguće živimo u skladu sa Hristovim, jevanđelskim sistemom vrijednosti, koje su sažete u tajni dvojedine ljubavi, prema Bogu i prema bližnjem, što znači prema svakom čovjeku. Moramo znati da nemiri, ma koliko htjeli da donesu mir, neumitno proizvode nove i nove nemire - stoji u objavi patrijarha SPC Porfirija.

Komentari 0
Povezane vijesti
U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić
Godišnjica stradanja Milice Rakić Godišnjica stradanja Milice Rakić
Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    15h 45m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    13h 59m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    11h 49m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    15h 4m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    9h 47m
    0