Patrijarh Porfirije: Riječ Crkve će uvijek biti otrežnjujuća i iscjeljujuća

14.05.2023. 14:45
4
IZVOR: srna.rs

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je na početku zasjedanja Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve /SPC/ da će ponekad riječ Crkve naizgled biti opora i gorka, a ponekad blaga, ali da će biti riječ Hristova, što znači da će uvijek biti otrežnjujuća i iscjeljujuća.

Patrijarh Porfirije istakao je da se Sabor sabira, ima za cilj i moli se Bogu da onim što je vječno i istinito preobražava svijet i od svijeta čini crkvu.

- Ponekad će reč Crkve naizgled biti opora i gorka a ponekad blaga, međutim uvek će biti reč Hristova, a to znači uvek će biti otrežnjujuća i isceljujuća - rekao je njegova svetost.

On je zaželio da Sabor, uz Božiju pomoć protekne u miru, međusobnom razumijevanju, u ljubavi, prenosi televizija "Hram".

- Neka protekne u slobodi, a to znači da protekne u mogućnosti da svako iznoseći svoje mišljenje, svoj doživljaj, svoj stav doprinese da kada razgovaramo o problemima, da se problem sagleda sa svake moguće strane, a kada razgovaramo o nečemu što treba afirmisati da to što svedočimo bude uključen doprinos svakoga u jedno sazvučje koje jeste simfonija, ali u jednom glasu - istakao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost predsjedavaće sutra radnim djelom Svetog arhijerejskog sabora SPC u kripti Svetog velikomučenika kneza Lazara hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu.

Komentari 4
 • Generic placeholder image
  Iseljeni sarajlija 16.05.2023. 08:50
  Bravo za komentar, Srboljube! Inače, rekao je i kako je Sarajevo grad tolerancije, ljubavi i pomirenja. Hvala mu od svih nas 150.000 sarajevskih Srba. NEDOSTOJAN!
 • Generic placeholder image
  Srboljub 15.05.2023. 02:41
  On je čovjek sa zadatkom, koji revnosno ispunjava gdje je god naloženo, od svetinja srpskih u Makedoniji preko smanjivanja broja žrtava u Jasenovcu do Vatikana. Tako je došao u Sarajevo i izjavio da smo se mi Srbi tu doselili u 14.vijeku.Na toj gluposti bi mu i Cerić pozavidio.
 • Generic placeholder image
  Soko 14.05.2023. 19:17
  Čuj, reći nekome jadnice, bednice, i to od prvog čovjeka SPC, dno dna...
 • Generic placeholder image
  Citalac 14.05.2023. 15:42
  Ovaj vise ne zna ni sta prica.
Povezane vijesti
Božović prisustvovao liturgiji u Sabornom hramu Svete Trojice (FOTO) Božović prisustvovao liturgiji u Sabornom hramu Svete Trojice (FOTO)
Patrijarh Porfirije: Moliću Boga da svim narodima u Mostaru i Hercegovini da mir Patrijarh Porfirije: Moliću Boga da svim narodima u Mostaru i Hercegovini da mir
Patrijarh Porfirije: Veliki je blagoslov biti u Hercegovini Patrijarh Porfirije: Veliki je blagoslov biti u Hercegovini
Najčitanije
 • Donesene izmjene o boračkom dodatku
  6h 16m
  0
 • Reketaši haraju Banjalukom i Sarajevom
  11h 44m
  0
 • Evo koja je država proglašena najboljom za život
  23h 20m
  1
 • Za osumnjičenima u aferi "Tunel" tragali u okolini Jahorine
  7h 34m
  0
 • Pojačane vojne aktivnosti tokom noći u blizini aerodroma
  8h 9m
  0