Patrijarh Porfirije u Mostaru povodom 150 godina od osveštanja Saborne crkve

21.09.2023. 14:50
0
IZVOR: srna.rs

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije boraviće u Mostaru u subotu i nedjelju, 23. i 24. septembra, povodom 150 godina od osveštanja Saborne crkve Svete Trojice koja još nije obnovljena nakon potpunog rušenja 1992. godine.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić pozvao je vjernike Mostara i Hercegovine na doček patrijarha u subotu u 19.00 časova ispred Sabornog hrama i liturgiju u nedjelju u 9.00 časova u Sabornom hramu.

Kojić je na današnjoj konferenciji za novinare istakao da je dolazak patrijarha Porfirija u Mostar od velikog značaja za pravoslavne u dolini Neretve i izrazio nadu da će posjeta Njegove svetosti biti prekretnica za završetak obnove Saborne crkve.

- Vjerovali smo da će do ovog velikog jubileja, 150 godina od osveštanja Sabornog hrama biti završena obnova i da će tada biti osveštanje, ali, nažalost, nismo uspjeli završiti obnovu Saborne crkve. Bilo je mnogo faktora koji su nas zaustavili, kao što je bila pandemija virusa korona, ali i još niz razloga - rekao je Kojić.

On je naglasio da je završeno tek 40 odsto radova na obnovi crkve, odnosno građevinski radovi, a da predstoji uređenje enterijera i partera.

- Naš cilj bio je da Mostaru vratimo Sabornu crkvu i uspjeli smo da se ona izdigne iznad grada, da ima fasadu, rasvjetu. Međutim, preostaje nam još puno posla. Mostar se ne može smatrati obnovljenim dok se Saborna crkva ne završi. Nadamo se da će to biti uskoro, jer je ovo jedini veliki vjerski objekat u regionu koji još nije obnovljen i da će naša deviza - Obnovimo hram, obnovimo Mostar uskoro biti realizovana - istakao je Kojić.

On je podsjetio da je posljednji put prije 90 godina u Sabornoj crkvi u Mostaru služena patrijaršijska liturgija.

Kojić je naglasio da je dolazak Njegove svetosti velika radost za sve pravoslavne u Mostaru, u Hercegovini i imaće veliki značaj za duhovnu obnovu naroda na ovom području.

- Mi se, osim obnove Sabornog hrama, bavimo i obnovom duhovnog života na ovom prostoru. Pozivamo sve pravoslavne iz Mostara, doline Nertve i cijele Hercegovine da dočekaju patrijarha Porfirija ispred Saborne crkve Svete Trojice u subotu u 19.00 časova gdje će biti služena kratka služba - doksologija njemu u čast i gdje će se on obratiti vjernicima. Pozivamo vjernike da prisustvuju božanstvenoj liturgiji u nedjelju u 9.00 časova u Sabornom hramu - rekao je Kojić.

On je naveo da će patrijarha Porfirije na Aerodromu Mostar u subotu, 23. septembra, u 12.00 časova dočekati Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-herecgovački i primorski Dimitrije i gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

- Nakon toga patrijarh dolazi u manastir Žitomislić u 13.00 časova i pozivaju se vjernici da dođu i dočekaju patrijarha, zatim ide u Prebilovce. Patrijarh u Mostar dolazi u 16.30 časova gdje će u Vladičanskom dvoru posjetiti izložbu povodom 150 godina od osveštanja Saborne crkve, zatim će obići Stari grad i zadržati se kratko, te imati prijem u Gradskoj vijećnici u 18.00 časova -  naveo je Kojić.

On je rekao da će u nedjelju u 12.00 časova u hotelu "Mepas" biti organizovan i donatorski ručak za obnovu Saborne crkve zajedno sa Gradom Mostarom, te da očekuje veliki odziv.

- Pozvani su visoki zvaničnici iz Republike Srpske, Federacije BiH, regiona, načelnici i gradonačelnici svih gradova u BiH i brojni gosti - istakao je Kojić, dodajući da su prisustvo potvrdili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer FBiH Nermin Nikšić.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević istakao je da je grad Mostar prepoznao značaj posjete patrijarha Porfirija i pristao da bude dio organizacije, te izrazio nadu da će ta posjeta biti podstrek da Saborni hram konačno bude obnovljen.

- Grad Mostar učestvuje u organizaciji donatorskog ručka i nadam se da ćemo prikupiti sredstva i da će Hram Svete Trojice konačno zasijati u punom svjetlu. Obnova ovoga hrama nije značajna samo za pravoslavne vjernike, već za cijeli Mostar koji će obogatiti u turističkom smislu - naglasio je Milivojević.

On je dodao da je grad Mostar u posljednje dvije godine izdvojio 600.000 KM za obnovu Saborne crkve, kao i da se intervenisalo kada je u vandalskom činu krajem prošle godine hram bio oštećen.

Milivojević je izrazio nadu da će grad Mostar u budućnosti kroz budžet i značajnije pomoći oporavak objekata i duhovnosti srpskog naroda.

- Stotinu pedeset godina od osveštanja Sabornog hrama mnogo govori o snazi naroda, kulture i vjere u tim godinama u gradu Mostaru. I prije 90 godina u gradu Mostaru je patrijarh Varnava svečano dočekan od predstavnika vlasti i naroda. Nakon toga je bilo još posjeta patrijarha, ali nije bilo službe - istakao je Milivojević.

Saborna crkva Svete Trojice otkako je izgrađena 1873. godine bila je ukras i jedan od simbola Mostara.

Saborna crkva svete Trojice zapaljena je 15. juna 1992, a nakon toga je mjesec dana minirana i rušena, dok nije pao i posljednji kamen.

Obnova crkve počela je 2010. godine i ona se opet gordo izdigla nad Mostarom, ali za kompletnu obnovu potrebno je još mnogo sredstava jer nisu urađeni enterijer i parter.

Najviše za obnovu Hrama izdvojile su Republike Srpska i Srbija, a priloge je dalo i više od hiljadu pojedinačnih priložnika, među kojima i mostarski Bošnjaci i Hrvati.

Komentari 0
Povezane vijesti
Maturanti Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ posjetili Prebilovce (FOTO) Maturanti Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ posjetili Prebilovce (FOTO)
Novo podrhtavanje tla: Zemljotres zatresao BiH Novo podrhtavanje tla: Zemljotres zatresao BiH
Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    18h 2m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    19h 17m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    23h 35m
    0
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    15h 10m
    0
  • Sufinansiranje banjske rehabilitacije za penzionere u Istočnom Novom Sarajevu
    23h 19m
    0