Patrijarhu Porfiriju uručena plaketa Kolarčeve zadužbine

22.11.2022. 09:22
0
IZVOR: srna.rs

Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju uručena je specijalna plaketa Kolarčeve zadužbine za naročito duhovno staranje za srpsku kulturu i umjetnost izraženu višedecenijskom ljubavlju prema ovoj zadužbini i njenim programima.

Na sinoćnjoj svečanosti, na kojoj je ova ustanova obilježila krsnu slavu Aranđelovdan, 144 godine postojanja i 90 godina od izgradnje zgrade, priznanje je patrijarhu Porfiriju uručio upravnik Zadužbine Aleksandar Peković koji je istakao da patrijarh srpski još od studentskog doba često posjećuje kulturne programe i dugogodišnji je prijatelj ove umjetničke kuće.

Na početku svečanosti patrijarh Porfirije je prelomio slavski kolač sa Pekovićem, nakon čega je u obraćanju istakao da je zadužbina izraz ljubavi prema Bogu, ali i brige o svom narodu, te da je Kolarčeva zadužbina prostor ljubavi, ali i prostor koji služi srpskom narodu, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

- Ovaj dom je podignut da bude stecište, saborno mesto svih ljudi koji se brinu o onome što je najvrednije u jednom narodu, a to je njegova duša koja se ovaploćuje vidljivo, opipljivo u različitim delima i proizvodima koji svi zajedno čine kulturu - rekao je patrijarh srpski.

Patrijarh Porfirije istakao je da kultura ima neraskidivu organsku vezu sa dušom i povezana je sa duhovnošću i onim što pripada duhovnom prostoru čovjekovog postojanja i da se realizuje kroz vidljive proizvode, odnosno spomenike kulture od zvuka do slike i riječi.

- U svakom slučaju kultura je produkt kulta. Živimo, a onda i stvaramo, u zavisnosti od toga kakav je naš pogled na svet, odnosno u zavisnosti od toga kakva je naša vera. Mi znamo kakva je vera našeg naroda kroz vekove. Znamo da smo tom verom živeli isprepletani, ne samo u dodiru nego istinski isprepletani sa ljudima koji su drugačije verovali - rekao je patrijarh srpski.

Srpski patrijarh ukazao je na pojavu da različite institucije imaju svoje slave, ali da to nije regulisano nekakvim strogim pravilima, pa neki predsjednik opštine slavi, a neki ne.

- Ako postoji slava, ona treba da bude ustanovljena nekim pravilima i da ne zavisi od svakog ad hok ili u datom trenutku od onoga koji upravlja administracijom", istakao je patrijarh Porfirije.

Plakete su uručene i ministru kulture Srbije Maji Gojković, istoričaru umjetnosti Oliveru Tomiću, pijanisti Aleksandru Madžaru, dok je docent Fakulteta likovne umetnosti Vladimir Milanović dobitnik godišnje nagrade Galerije Kolarca za najbolju samostalnu izložbu u sezoni 2021/2022. "Karbon kopi".

Komentari 0
Povezane vijesti
Patrijarh Porfirije: Vera nam otkriva šta je ispravan život Patrijarh Porfirije: Vera nam otkriva šta je ispravan život
Patrijarh Porfirije: Kroz post se u nama otkriva pravi čovek Patrijarh Porfirije: Kroz post se u nama otkriva pravi čovek
Patrijarh Porfirije: Čuvajmo i živimo predanje Hristovo Patrijarh Porfirije: Čuvajmo i živimo predanje Hristovo
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    7h 39m
    0
  • Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
    4h 50m
    3
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    20h 36m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    18h 58m
    0
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    21h 12m
    3