Патријарху Порфирију уручена плакета Коларчеве задужбине

22.11.2022. 09:22
0
ИЗВОР: srna.rs

Његовој светости патријарху српском Порфирију уручена је специјална плакета Коларчеве задужбине за нарочито духовно старање за српску културу и умјетност изражену вишедеценијском љубављу према овој задужбини и њеним програмима.

На синоћњој свечаности, на којој је ова установа обиљежила крсну славу Аранђеловдан, 144 године постојања и 90 година од изградње зграде, признање је патријарху Порфирију уручио управник Задужбине Александар Пековић који је истакао да патријарх српски још од студентског доба често посјећује културне програме и дугогодишњи је пријатељ ове умјетничке куће.

На почетку свечаности патријарх Порфирије је преломио славски колач са Пековићем, након чега је у обраћању истакао да је задужбина израз љубави према Богу, али и бриге о свом народу, те да је Коларчева задужбина простор љубави, али и простор који служи српском народу, саопштено је из Српске православне цркве /СПЦ/.

- Овај дом је подигнут да буде стециште, саборно место свих људи који се брину о ономе што је највредније у једном народу, а то је његова душа која се оваплоћује видљиво, опипљиво у различитим делима и производима који сви заједно чине културу - рекао је патријарх српски.

Патријарх Порфирије истакао је да култура има нераскидиву органску везу са душом и повезана је са духовношћу и оним што припада духовном простору човјековог постојања и да се реализује кроз видљиве производе, односно споменике културе од звука до слике и ријечи.

- У сваком случају култура је продукт култа. Живимо, а онда и стварамо, у зависности од тога какав је наш поглед на свет, односно у зависности од тога каква је наша вера. Ми знамо каква је вера нашег народа кроз векове. Знамо да смо том вером живели испреплетани, не само у додиру него истински испреплетани са људима који су другачије веровали - рекао је патријарх српски.

Српски патријарх указао је на појаву да различите институције имају своје славе, али да то није регулисано некаквим строгим правилима, па неки предсједник општине слави, а неки не.

- Ако постоји слава, она треба да буде установљена неким правилима и да не зависи од сваког ад хок или у датом тренутку од онога који управља администрацијом", истакао је патријарх Порфирије.

Плакете су уручене и министру културе Србије Маји Гојковић, историчару умјетности Оливеру Томићу, пијанисти Александру Маџару, док је доцент Факултета ликовне уметности Владимир Милановић добитник годишње награде Галерије Коларца за најбољу самосталну изложбу у сезони 2021/2022. "Карбон копи".

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот
Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек
Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    7h 17m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    18h 50m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    18h 31m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    23h 42m
    0
  • Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
    22h 56m
    0