Pisma čitalaca: Dokle je stiglo suđenje za ubistvo Saše Parlića?

29.08.2019. 14:26
2
IZVOR: Katera

Na adresu naše redakcije stiglo je pismo čitaoca koji želi da iznese svoju stranu priče u procesu suđenja za ubistvo Saše Parlića. Pismo prenosimo u cjelosti.

"Podsjećamo, Saša Parlić (1996), ubijen je 5. aprila 2018. godine na Ravnoj Romaniji. Za njegovo ubistvo sumnjiči se Ranko Simović (1962) šumar iz Sokoca. Navodni povod za ubistvo bilo je to što je šumar zatekao Parlića u bespravnoj sječi šume. Porodica nastradalog demantuje da je sukob izazvan tim povodom. Govori se da je došlo do žustre rasprave i naguravanja, nakon čega je osumnjičeni  ispalio 7 hitaca. Nesrećni mladić je odmah prevezen u bolnicu u Istočnom Sarajevu, ali je nažalost preminuo od posljedica ranjavanja. Obdukcijski nalaz je pokazao da je smrt nastupila usljed presjecanja glavne arterije. Bitno je napomenuti da mladić nije ubijen u šumi, nego ispred pravoslavne crkve na Ravnoj Romaniji.

Portparol Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu Neven Kramer, saopštio je da je optužnica protiv Simović Ranka (1962) podignuta 26.11.2018. godine od strane Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, pred kojim se i vodi ovaj postupak.

Zvanično, slučaj je u rukama javnog tužioca - Halide Vrabac.

Porodica želi da pravda bude zadovoljena

Razgovarali smo sa Nevenom Parlić, suprugom tragično preminulog mladića. Nevena je naglasila, kako njen suprug nije poznavao osumnjičenog, te da su ga pojedini mediji okarakterisali kao šumokradicu, iako on te noći nije bio u šumi, niti je tu ubijen, nego se njegov život okončao ispred pravoslavne crkve na Ravnoj Romaniji, opština Sokolac.

„Duboko sam razočarana time što je osumnjičeni pušten nakon 48 sati i sada se brani sa slobode. Porodica mog supruga i ja smo to izuzetno teško podnijeli.“

Da nesreća bude još veća, u trenutku Sašine smrti, Nevena je bila u drugom stanju, ali je uprkos tome  na svijet  donijela zdravog dječaka.

Zanimljiva je i činjenica da su pripadnici MUP-a, čak mjesec dana obezbjeđivali porodičnu kuću Ranka Simovića.

Simović se izjasnio da nije kriv

Dobili smo i zvanično saopštenje od strane Senaida Ibrahimefendića predsjednika suda u Istočnom Sarajevu.

„Dana 26.12.2018. godine, optuženi Simović se po optužnici izjasnio da nije kriv, pred sudijom za prethodno saslušanje.“

Naglašava da je do sada održano šest glavnih pretresa, ali dana 18.6.2019. godine, ročište nije održano, po zahtjevu branioca optuženog, te je novi pretres zakazan za 3.9.2019. godine.

Iz svega rečenog, zaključujemo da je protiv optuženog Simovića, u toku glavni pretres, kako je ranije i navedeno.

 Ubistvo po službenoj dužnosti?

U policiji nam je rečeno, da šumar po službenoj dužnosti, nema pravo koristiti oružje na pomenuti način. Ističu da je čak i policijskim službenicima, upotreba istog poprilično ograničena, izuzev situacije kada im je život ugrožen. Oružje koje se dodjeljuje šumarskim službenicima, može se koristiti za strijeljanje divljači(koja nisu zaštićena vrsta), ali je dozvoljeno pucanje uvis, u cilju zastrašivanja. Nezvanično saznajemo, da kobne noći, Parlić Saša nije bio naoružan, stoga najvjerovatnije nije u pitanju samoodbrana. Vjeruju da je problem, ipak mogao biti riješen mirnim putem.

Optuženi je izjavio da je kao službeno lice branio sebe i imovinu državnog preduzeća.

Takođe navode da su prijave za bespravnu sječu šume svakodnevica na ovim prostorima, jer je opštepoznato da je istok Republike Srpske bogat šumskim resursima, koji se nažalost često bespravno i neplanski koriste.

Evidentno je da slučaj obiluje nejasnoćama i nepravilnostima, ali svakako i jednim od glavnih problema na istoku naše zemlje – bespravnom sječom šume. Šta je pozadina i tačan motiv ovog ubistva, još uvijek nije sasvim poznato. Ostaje da sačekamo sljedeće ročište, ali i završetak suđenja."

Autor: Nikola Vuksanović

 

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Ratar 07.11.2019. 08:10
    Kako vas nije sramota da ovo objavljujete? Svi znamo koliko je bjedan covjek isti taj alkoholičar, cjela porodica je mračna,a da ne pričam o nekim drugim stavarima,dodje i taj dan kad ce isplivati zlo koje je cinijo taj isti!
  • Generic placeholder image
    Danko1983 30.08.2019. 07:28
    Šumar nema pravo da kkoristi oružje, već treba da dozvoli balavcima da ga tuku ispred rođene kuće...
Povezane vijesti
Nakon svađe sugrađaninu pucao u glavu Nakon svađe sugrađaninu pucao u glavu
Užas u Centru za socijalni rad: Ubio bivšu ženu i ranio njenog brata Užas u Centru za socijalni rad: Ubio bivšu ženu i ranio njenog brata
Nastavlja se potraga za tijelom dvogodišnje Danke Nastavlja se potraga za tijelom dvogodišnje Danke
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    23h 17m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    21h 31m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    19h 21m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    11h 46m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    17h 19m
    0