Писма читалаца: Докле је стигло суђење за убиство Саше Парлића?

29.08.2019. 14:26
2
ИЗВОР: Катера

На адресу наше редакције стигло је писмо читаоца који жели да изнесе своју страну приче у процесу суђења за убиство Саше Парлића. Писмо преносимо у цјелости.

"Подсјећамо, Саша Парлић (1996), убијен је 5. априла 2018. године на Равној Романији. За његово убиство сумњичи се Ранко Симовић (1962) шумар из Сокоца. Наводни повод за убиство било је то што је шумар затекао Парлића у бесправној сјечи шуме. Породица настрадалог демантује да је сукоб изазван тим поводом. Говори се да је дошло до жустре расправе и нагуравања, након чега је осумњичени  испалио 7 хитаца. Несрећни младић је одмах превезен у болницу у Источном Сарајеву, али је нажалост преминуо од посљедица рањавања. Обдукцијски налаз је показао да је смрт наступила усљед пресјецања главне артерије. Битно је напоменути да младић није убијен у шуми, него испред православне цркве на Равној Романији.

Портпарол Окружног јавног тужилаштва у Источном Сарајеву Невен Крамер, саопштио је да је оптужница против Симовић Ранка (1962) подигнута 26.11.2018. године од стране Окружног суда у Источном Сарајеву, пред којим се и води овај поступак.

Званично, случај је у рукама јавног тужиоца - Халиде Врабац.

Породица жели да правда буде задовољена

Разговарали смо са Невеном Парлић, супругом трагично преминулог младића. Невена је нагласила, како њен супруг није познавао осумњиченог, те да су га поједини медији окарактерисали као шумокрадицу, иако он те ноћи није био у шуми, нити је ту убијен, него се његов живот окончао испред православне цркве на Равној Романији, општина Соколац.

„Дубоко сам разочарана тиме што је осумњичени пуштен након 48 сати и сада се брани са слободе. Породица мог супруга и ја смо то изузетно тешко поднијели.“

Да несрећа буде још већа, у тренутку Сашине смрти, Невена је била у другом стању, али је упркос томе  на свијет  донијела здравог дјечака.

Занимљива је и чињеница да су припадници МУП-а, чак мјесец дана обезбјеђивали породичну кућу Ранка Симовића.

Симовић се изјаснио да није крив

Добили смо и званично саопштење од стране Сенаида Ибрахимефендића предсједника суда у Источном Сарајеву.

„Дана 26.12.2018. године, оптужени Симовић се по оптужници изјаснио да није крив, пред судијом за претходно саслушање.“

Наглашава да је до сада одржано шест главних претреса, али дана 18.6.2019. године, рочиште није одржано, по захтјеву браниоца оптуженог, те је нови претрес заказан за 3.9.2019. године.

Из свега реченог, закључујемо да је против оптуженог Симовића, у току главни претрес, како је раније и наведено.

 Убиство по службеној дужности?

У полицији нам је речено, да шумар по службеној дужности, нема право користити оружје на поменути начин. Истичу да је чак и полицијским службеницима, употреба истог поприлично ограничена, изузев ситуације када им је живот угрожен. Оружје које се додјељује шумарским службеницима, може се користити за стријељање дивљачи(која нису заштићена врста), али је дозвољено пуцање увис, у циљу застрашивања. Незванично сазнајемо, да кобне ноћи, Парлић Саша није био наоружан, стога највјероватније није у питању самоодбрана. Вјерују да је проблем, ипак могао бити ријешен мирним путем.

Оптужени је изјавио да је као службено лице бранио себе и имовину државног предузећа.

Такође наводе да су пријаве за бесправну сјечу шуме свакодневица на овим просторима, јер је општепознато да је исток Републике Српске богат шумским ресурсима, који се нажалост често бесправно и неплански користе.

Евидентно је да случај обилује нејасноћама и неправилностима, али свакако и једним од главних проблема на истоку наше земље – бесправном сјечом шуме. Шта је позадина и тачан мотив овог убиства, још увијек није сасвим познато. Остаје да сачекамо сљедеће рочиште, али и завршетак суђења."

Аутор: Никола Вуксановић

 

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Ratar 07.11.2019. 08:10
    Kako vas nije sramota da ovo objavljujete? Svi znamo koliko je bjedan covjek isti taj alkoholičar, cjela porodica je mračna,a da ne pričam o nekim drugim stavarima,dodje i taj dan kad ce isplivati zlo koje je cinijo taj isti!
  • Generic placeholder image
    Danko1983 30.08.2019. 07:28
    Šumar nema pravo da kkoristi oružje, već treba da dozvoli balavcima da ga tuku ispred rođene kuće...
Повезане вијести
Убио супругу, па себе Убио супругу, па себе
Полиција о троструком убиству у Санском Мосту Полиција о троструком убиству у Санском Мосту
Ухапшен убица жене у Сарајеву Ухапшен убица жене у Сарајеву
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    14h 14m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    6h 37m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    11h 10m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    14h 7m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 58m
    0