Pismo dr Radovana Karadžića upućeno Slobodanu Miloševiću 1995.godine

09.01.2021. 11:35
1
IZVOR: opstinasokolac.net

Povodom krsne slave i Dana Republike Srpske, prenosimo pismo koje je ekskluzivno objavio portal ,,Sokolac-srce Romanije” a, koje je dr Radovan Karadžić, prvi predsjednik Republike Srpske uputio Slobodanu Miloševiću, tadašnjem predsjedniku SR Jugoslavije.

Slika

Fotografija je preuzeta sa opstinasokolac.net

Pismo koje se počinje prisjećanjem dr Karadžića na razgovor sa Miloševićem u jesen 1991.godine upućeno je 12.oktobra 1995.godine.

Slika

Fotografija je preuzeta sa opstinasokolac.net

Inače, Dr Radovan Karadžić, bio je jedan od vođa studentskih protesta u Sarajevu 1968. godine. Glavni zahtjev studeneta koje je Karadžić predvodio, bila  je demokratizacija društva.

Malo je poznato da je Karadžić kao student volontirao u Danskoj, a medicinu je specijalizirao u SAD-u. Dobio je posao na državnom Univerzitetskom medicinskom centru u Sarajevu odmah nakon diplomiranja. Bio je odličan student.

Kao student bio je pjesnik (što je i dan danas), lijevo orijentisan buntovnik i aktivan učesnik studentskih protesta.

Slika

Fotografija je preuzeta sa opstinasokolac.net

U Sarajevu je vodio proteste sa Miloradom Ekmečićem, Rajko Petrovim Nogom. Pamti se Karadžićev govor 1968. na zgradi Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Bio je urednik lista “Ponoćnik” i pisao poeziju, te član Saveza komunista, iz kojeg je bio izbačen zbog teksta na temu studentskih protesta u Novom Listu. Na početku studiranja upoznao je buduću suprugu, Ljiljanu Zelen.

Slika

Fotografija je preuzeta sa opstinasokolac.net

Nakon dvije godine zabavljanja, Ljiljana je ostala trudna, pa su se 1967. vjenčali, a nekoliko mjeseci kasnije dobili su i kćerku, Sonju.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Srbin 09.01.2021. 11:46
    Je li moguće da Šarović i Govedarica dođu na mjesto takve veličine?!
Povezane vijesti
Karadžićevo zdravstveno stanje nije bolje - nije urađena osnovna dijagnostika Karadžićevo zdravstveno stanje nije bolje - nije urađena osnovna dijagnostika
Zdravstveni nemar prema Karadžiću povezan sa najavom rezolucije o Srebrenici Zdravstveni nemar prema Karadžiću povezan sa najavom rezolucije o Srebrenici
Mehanizam ima osnove da preduzme korake radi premještaja Karadžića Mehanizam ima osnove da preduzme korake radi premještaja Karadžića
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    5h 52m
    6
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    19h 2m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    19h 34m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    17h 53m
    0
  • Dogovoreno da JKP „Sveti Marko“ vrši naplatu za održavanje Gradskog groblja „Crkvice“
    23h 50m
    1