Pjević: Narod bez države ne može opstati

31.01.2024. 20:07
5
IZVOR: srna.rs

Narod bez države ne može opstati, poručeno je večeras na Palama gdje je promovisana knjiga "Borba za identitet i opstanak naroda - istorija Srba 1804-1918" autora Mirka Pjevića iz Novog Sada, koja obuhvata sintetički pregled nacionalne istorije u tom periodu.

Pjević je rekao da je tema knjige, koja je predstavljena u Kulturnom centru Pale, borba za spasavanje od nestanka naroda koji je kroz svoju istoriju prošao sa ogromnim gubicima i stradanjima.

On je istakao da je, prema podacima do kojih je u istraživanju došao, nakon ropstva pod Turcima ostalo 300.000 Srba, da ih je za vrijeme Austrougarske sa ovih prostora otišlo 130.000, a u SAD ih žive oko četiri miliona.

- Oko tri miliona Srba je prešlo u katolike i isto toliko je primilo islam. O ovom problemu treba na vrijeme razmišljati jer je poznato da narod bez države ne može opstati - izjavio je Pjević novinarima.

Organizator ove promocije je Narodna biblioteka Pale, a direktor Bojan Čvoro rekao je da je ovo samo jedna u nizu promocija koju će organizovati u naredna dva mjeseca.

Čvoro je naveo da će knjiga biti promovisana u bibliotekama na području Sarajevsko-romanijske regije, kako bi se publika upoznala o tom značajnom djelu.

Mirko Pjević, doktor specijalista medicine i redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu u penziji, objavio je više od 100 stručnih i naučnih radova.

Autor je i koautor više medicinskih udžbenika i monografija, zainteresovan za prošlost sopstvenog naroda. Prvu knjigu u oblasti istoriografije "Borba za identitet i opstanak naroda - istorija Srba 1804-1918" objavio je prošle godine u Novom Sadu.

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Država je jedno a entitet drugo. 19.02.2024. 15:22
    Polako ljudi,brkate pojmove
  • Generic placeholder image
    Clan 02.02.2024. 05:56
    Ovi iz snsda poceli krasti iz ociju. Zatvorite svoje svakako nista ne vidite 20 godina. E moj Radoje
  • Generic placeholder image
    Rada 01.02.2024. 07:40
    A Cosic i njegovi stanovi i ljubavnice? Moj narode moj narode. Svi se ugledaju na glavonju i Kosarca
  • Generic placeholder image
    Velo 01.02.2024. 07:35
    Za stanje u drzavi je kriv iskljucivo Dodik. Treba ga kazniti i njega i njegove lopove. Lafo patriota i zove na granicu. Imaj granice Milorade u lopovluku
  • Generic placeholder image
    Radisa 01.02.2024. 03:09
    Drzavu nam je unistio Milorad Dodik i njegovi milioneri sto kradu na svakom cosku
Povezane vijesti
Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare u Udruženju „Sunce“ Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare ...
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    20h 48m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    20h 55m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    17h 37m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    12h 15m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    12h 47m
    0