Počelo okupljanje Srba na KiM (VIDEO)

06.06.2023. 09:33
0
IZVOR: srpskainfo.com

Na sjeveru Kosova i Metohije Srbi se i danas okupljaju u blizini zgrada lokalnih samouprava.

Upokušaju da nađu rješenje za krizu na sjeveru Kosova i Metohije, poslije Prištine, u Beograd večeras stižu evropski i američki izaslanici Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar. Do kasno sinoć razgovarali su sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i, kako su saopštili, iznijeli su tri zahtjeva međunarodne zajednice. 

Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak kako su saopštili, iznijeli su tri zahtjeva međunarodne zajednice – deeskalacija situacije, novi izbori na sjeveru i povratak dijalogu, ali da nije postignut dogovor oko izbora na sjeveru. U Beograd stižu večeras na sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vaučićem.

Srbima na sjeveru Kosmeta je onemogućen rad od kada su specijalci kosovske policije zauzeli te objekte.

Zahtjevi Srba su da specijalci policije napuste zgrade opština, da gradonačelnici bez legitimiteta ne dolaze u njih, da se oslobode Radoš Petrović i Dušan Obrenović i da se prestane sa progonom građana koji su protestovali u posljednje dvije godine.

Za učešće na eventualnim vanrednim izborima Srbi traže potpuno povlačenje specijalnih jedinica sa sjevera i formiranje Zajednice srpskih opština.

Vojnici Kfora su skupili bodljikavu žicu oko zgrade Opštine Zvečan. Žica nije uklonjena do kraja. Prepreke su ostale, a vojnici su tu i kontrolišu liniju razdvajanja sa građanima koji protestuju.

Od prošlog petka traje kriza na sjeveru Kosova i Metohije – od kada su specijalne jedinice kosovske policije zauzele objekte lokalnih samouprava, prenosi RTRS.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN? Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN?
Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca
Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    7h 57m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    9h 12m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    15h 3m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    13h 30m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    15h 22m
    0