Počinje manifestacije povodom 100 godina bolnice u Kasindolu

08.11.2021. 10:00
0
IZVOR: Katera

Postavljanjem ploče svjedočanstva o 100 godina postojanja bolnice u Kasindolu i polaganjem vijenaca žrtvama fašizma iz Drugog svjetskog rata, danas će u Istočnom Sarajevu početi višednevna manifestacija Dani Bolnice "Srbija".

Ova ustanova je kroz bogatu istoriju mijenjala načine organizacije rada, ali je uvijek bila posvećena zaštiti zdravlja stanovnika ovog kraja.

Odluka o gradnji bolnice u Kasindolu donesena je 1914. godine, a počela je sa radom nakon Prvog svjetskog rata kao oporavilište. Prijemom prvih pacijenata, njih desetak iz Sarajeva, 12. avgusta 1921. godine zvanično je otvoreno ovo oporavilište, koje je svojim radom steklo dobru reputaciju ne samo u BiH nego i na prostoru bivše Jugoslavije, te su ga na osnovu te spoznaje često posjećivali ljekari iz Jugoslavije i inostranstva.

Prvog novembra 1938. godine oporavilište je proglašeno sanatorijumom. Za vrijeme Drugog svjetskog rata prekinut je rad sanatorijuma, ali je već po završetku 1945. godine počeo sa radom iz početka. Organizovanim pristupom društva, praćenjem svih zbivanja u zdravstvu, postignut je zavidan nivo u pogledu dijagnostike, terapije, njege bolesnika i rehabilitacije.

U periodu od 1983. godine do 1988. godine započeta je adaptacija bolničkog prostora za interno odjeljenje i formirana je moderna intenzivna njega.

Prijemom prvih ranjenika 3. aprila 1992. godine u bolnicu, kao i bolesnika koji na drugom mjestu nisu mogli dobiti zdravstvenu uslugu, nazire se transformacija bolnice u ustanovu koja bi imala sadržaj opšte bolnice.

Vlada Republike Srpske 25. novembra 1993. godine donosi odluku o osnivanju Kliničkog centra medicinskog fakulteta Sarajevo u čiji sastav ulazi i Opšta bolnica Kasindo.

Potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma došlo je do podjele teritorija na Sarajevskoj regiji i samim tim i gašenja zdravstvenih ustanova primarnog i sekundarnog nivoa i to domova zdravlja, Bolnice Žica, Bolnice dr Enest Grin i Instituta za fizijatriju i rehabilitaciju Ilidža. Jedan dio opreme, kao i osoblja prihvaćen je u Bolnicu Kasindo. Bolnici Kasindo se 2006. godine pridružuje i Vojna bolnica sa Sokoca.

Godine 2001. donesena je odluka o planu mreže zdravstvenih ustanova i novoj organizaciji Kliničkog centra. Opšta bolnica Kasindo dobija novu organizacionu formu pod nazivom Klinike i bolničke službe u Kasindolu.

U Istočnom Sarajevu je 7. jula 2017. godine potpisan ugovor i položen kamen temeljac za izgradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu. U martu 2019. godine prvi pacijenti smješteni su u novi objekat JZU Bolnice „Srbija“ Istočno Sarajevo.

Bolnica je uspješno odolijevala izazovima u ratnim, kao i mirnodobskim razdobljima.

Povodom obilježavanja vijeka postojanja Bolnice "Srbija" u ponedjeljak, 8. novembra u 12.00 časova biće upriličeno postavljanje ploče svjedočanstva 100 godina postojanja ove bolnice, a potom i polaganje vijenaca žrtvama fašizma iz Drugog svjetskog rata.

U utorak, 9. novemba u 9.00 časova biće organizovana akcija dobrovoljnog darivanja krvi radnika Bolnice "Srbija".

U srijedu, 10. novembra u 11.00 časova planirano je održavanje okruglog stola medicinskih sestara i tehničara na teme "Mentorstvo i komunikacija u sestinstvu" i "Bolesnik kao objekat liječenja"

U četvrtak, 11. novembra u 9:30 planiano je održavanje simpozijuma, dok će u 18.00 časova u Kultunom centu Istočno Novo Sarajevo biti održana Svečana akademija.

U nedjelju, 14. novembra u 12.00 časova biće proslavljena krsna slava bolnice.

Komentari 0
Povezane vijesti
Naš grad u martu postao bogatiji za 33 bebe Naš grad u martu postao bogatiji za 33 bebe
Bolnicu "Srbija" u 10 dana napustila dva doktora i šest medicinskih sestara i tehničara Bolnicu "Srbija" u 10 dana napustila dva doktora i šest medicinskih sestara i tehničara
O spomen-ploči u Kasindolu O spomen-ploči u Kasindolu
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    5h 1m
    4
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    13h 53m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    7h 44m
    0
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    11h 29m
    0
  • Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti
    9h 30m
    0